all 13 comments

[–]keksula 10 insightful - 4 fun10 insightful - 3 fun11 insightful - 4 fun -  (2 children)

Gen Z is the queerest, most diverse, most tolerant generation yet and I for one love being part of it.

Citation needed :/

[–]Louhi[S] 9 insightful - 1 fun9 insightful - 0 fun10 insightful - 1 fun -  (1 child)

Kuka tahansa, joka on viettänyt vähänkin aikaa transaktivistipiireissä tai edes seurannut heitä mediassa tietää vallan hyvin, että kyseessä on erittäin suvaitsematon liike. He eivät suostu keskustelemaan sukupuolesta tai aktivisminsa tavoitteista ja sen sijaan haukkuvat transfobisiksi kaikkia, jotka vähänkin kyseenalaistavat heitä. JK Rowling(kin) sai valtavasti lokaa niskaansa kun kehtasi sanoa, että vain naisilla voi olla kohtu.

[–]kapteeni 8 insightful - 1 fun8 insightful - 0 fun9 insightful - 1 fun -  (0 children)

most tolerant generation

Tähän asti kukaan ei ole kunnioittanut tippaakaan naisten halua määritellä, mikä nainen on. Me ollaan joko kohdullisia, pimpillisiä tai jotain muuta redusoivaa ja seksististä. Ei kuulosta kovin suvaitsevaiselta.

Transaktivistien mukaan ihmisen sukupuoli-identiteetti menee biologisen sukupuolen edelle. Jos transnainen haluaa naisten pukkareihin, hänet pitäisi päästää sinne koska hän kokee, että hänellä on ''naisen identitetti''. Biologisten naisten toiveita ei tarvitse kunnioittaa. Me olemme vain foobisia cissukoita. Shut up Karen!

[–]Louhi[S] 6 insightful - 1 fun6 insightful - 0 fun7 insightful - 1 fun -  (0 children)

Sukupuoli on made-up concept, ja nuoret nykyään tietävät sukupuolen moninaisuudesta enemmän. Nuorille tarjotaan vaihtoehtoja olla mitä ja ketä he haluavat, eikä heitä pakoteta yhtä vahvasti tiettyyn muottiin vauvasta saakka.

Sukupuoliroolit (gender) ovat sosiaalinen konstruktio. Siinä ei ole mitään biologista, että joku poika haluaa leikkiä pikkuautoilla tai että tyttö haluaa leikkiä prisessaleikkejä. Nämä ovat persoonallsuuden piirteitä, joihin ympäristö voi vaikuttaa voimakkaasti. Eri kulttuureissa kautta aikojen on esiintynyt vaihtelua näissä rooleissa.

Sen sijaan biologinen sukupuoli on pysynyt samana jokaisessa kulttuurissa kautta aikojen. On ihmisiä, jotka tuottavat munasoluja (naiset) ja ihmisiä, jotka tuottavat siittiöitä (miehet). Intersex-ihmiset eivät tätä muuta miksikään.

Transaktivistien mukaan ihminen, joka ei sovi sukupuolirooleihin, ei olekaan enää syntymäsukupuoltaan vaan jotain muuta. Siinä ei ole sinänsä mitään pahaa määritteleekö joku itsensä mieheksi, naiseksi, muusuksi tai pöytälampuksi. Ongelma on se, että transidentiteetti on usein selviytymismekanismi, jonka alle piilotetaan jotain vakavampaa (kuten trauma, syömishäiriö, sisäistetty homofobia jne.). Vakavinta on, että paine lääketieteelliseen sukupuolenkorjaukseen on kova, ja pahimmassa tapauksessa ihminen aiheutta itselleen pysyvää haittaa.

[–]TerraFeminarum 5 insightful - 1 fun5 insightful - 0 fun6 insightful - 1 fun -  (3 children)

Vai on "tomboy-kulttuuri" ongelma heidän mielestään. Mutta tämä ideologia ei ole seksistinen, ei sitten lainkaan...

"Nuorille tarjotaan vaihtoehtoja olla mitä ja ketä he HALUAVAT" -> Ai, minä kun luulin että kyse ei ole haluamisesta vaan jostain ihan muusta, kuten esimerkiksi dysforia-nimisestä mielenterveyden ongelmasta.

EDIT: Huomatkaa, että tämä kirjoittaja toistaa tasan saman argumentin eri tavoin ilmaistuna ("transsukupuolisten määrän lisääntyminen johtuu suvaitsevaisuuden ja tiedon lisääntymisestä") viisi kertaa. Mitä mahtavia perusteluja...

[–]Louhi[S] 4 insightful - 1 fun4 insightful - 0 fun5 insightful - 1 fun -  (2 children)

Ongelmana on esim. ''tomboy''- kulttuuri, jossa ''poikamaiset tytöt'' ovat juuri tätä eikä mahdollisuutta transidentiteettiin tarjottu.

Transaktivistien tapa olla ''suvaitsevaisia'' ja tukea lasten erilaisuutta tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki sukupuolistereotypioista poikkeava käytös voidaan tulkita transsukupuolisuudeksi. Itse olin poikatyttö, joka halusi leikkiä autoilla (mutta jonka käteen tungettiin nukkeja). En ollut ''oikeasti poika'', olin vain tyttö, joka halusi toteuttaa itseään omalla tavallaan.

[–]vadelmia 5 insightful - 2 fun5 insightful - 1 fun6 insightful - 2 fun -  (0 children)

Tämä pisti silmään. Miksi pitää noin tiukasti kiinni aikansa eläneistä sukupuolistereotypioista? Jos tyttö tykkää vaikkapa nyt autoista ja lyhyistä hiuksista, niin miksi tämä lähtökohtaisesti tarkoittaisi mitään muuta kuin sitä, että kyseinen henkilö nyt sattuu olemaan tyttö, joka tykkää autoista ja lyhyistä hiuksista? Eikö meidän yhteiskuntana tulisi nimenomaan pyrkiä purkamaan näitä stereotypioita, jotta normista poikkeavat tytöt ja pojat saavat kasvaa rauhassa ja olla tyttöjä ja poikia omalla tavallaan, ilman ulkopuolelta tulevaa painetta olla jotakin muuta tai tulla joksikin muuksi?

[–]MsTig0 3 insightful - 1 fun3 insightful - 0 fun4 insightful - 1 fun -  (0 children)

Jeppers. Jos olisin elänyt lapsuuteni ja nuoruuteni pari vuosikymmentä myöhemmin, minutkin olisi tungettu medikalisoituun transputkeen. Sen sijaan tästä poikatytöstä kasvoi nainen, joka opiskeli insinööriksi, harrasti ja harrastaa tekniikkaa ja scifiä, ei vieläkään piittaa ulkonäöstään MUTTA synnytti ja imetti ja kasvatti lapsia (jonka koen elämäni merkityksekkäimmäksi teoksi, eli on se luojan lykky ettei tullut elettyä sellaisessa maailmassa, jossa ei-stereotyyppiset harrastukset johtavat hedelmättömyyteen ja tissien amputointiin).

[–]Louhi[S] 5 insightful - 1 fun5 insightful - 0 fun6 insightful - 1 fun -  (0 children)

afab = assigned female at birth eli selkosuomeksi biologinen nainen.

[–]RedditVihaaLesboja 5 insightful - 1 fun5 insightful - 0 fun6 insightful - 1 fun -  (3 children)

Jos lisääntynyt hoitoihin hakeutuminen oikeasti johtuisi pelkästään tiedon lisääntymisestä, myös hoitoihin hakeutuvien poikien määrä olisi kasvanut edes melkein samalla tavalla kuin tyttöjen ja niinhän nykyinen tilanne ei ole.

[–]Louhi[S] 3 insightful - 2 fun3 insightful - 1 fun4 insightful - 2 fun -  (2 children)

myös hoitoihin hakeutuvien poikien määrä olisi kasvanut

Mun transaktivistikaverin selitys tälle on se, että trastyttöjen on vaikeampi tulla kaapista koska transmisogynia on niin voimakasta :)

[–]TerraFeminarum 6 insightful - 1 fun6 insightful - 0 fun7 insightful - 1 fun -  (0 children)

Luin taannoin saksankielisen tieteellisen artikkelin, jossa todettiin, että sukupuolidysforia on alle kymmenvuotiailla yleisempää poikien kuin tyttöjen keskuudessa, mutta tuosta iästä eteenpäin tyttöjen dysforiadiagnoosit lisääntyvät reippaasti, eli tilanne kääntyy päälaelleen. Artikkelissa ehdotettiin, että tämä johtuu siitä, että pienten poikien on vähemmän sallittua leikkiä tyttöjen leikkejä kuin pienten tyttöjen poikien leikkejä (paha, paha "tomboy-kulttuuri"). Tytöillä taas transidentiteettien yleistyminen tapahtuu usein juuri puberteetin käynnistyttyä (jolloin myös seksuaali-identiteetti "käynnistyy" sukupuolihormonien myötä, mikä voi aiheuttaa ahdistusta erityisesti seksuaalivähemmistöön kuuluvilla tytöillä). Kumpikin näistä selityksistä kuulostaa minusta huomattavasti uskottavammalta kuin epämääräiset selitykset "voimakkaasta transmisogyniasta" (joka on todellisuudessa homofobiaa, kaverillesi tiedoksi <3) tai "tiedon lisääntymisestä".

Lisäksi tuo "tiedon lisääntyminen" tarkoittaa käytännössä transsomejulkkisten, kulttimaisten nettiyhteisöjen ja lääkefirmojen teettämien huuhaa-tutkimusten vaikutuksen lisääntymistä - ja tiedämme kaikki, että näillä toimijoilla on omat intressinsä asian suhteen. Todellisuudessa transsukupuolisuuden biologisia syntymekanismeja ei tunneta, eikä voida täysin luotettavasti ennustaa, ketkä "translapsista" pitäytyvät identiteetissään vielä aikuisiällä (usein indikaattorina on voimakas kehodysforia pelkän oman sukupuoliroolin hylkimisen sijaan). Joitain vuosia sitten tämä tieto tutkimuksen vähäisyydestä oli myös Trasekin sivujen infopaketeissa, en tiedä onko enää.

[–]RedditVihaaLesboja 4 insightful - 2 fun4 insightful - 1 fun5 insightful - 2 fun -  (0 children)

Voi jeesus kristus mikä logiikan riemuvoitto. Vielä 10 sitten transnaisten suurempi määrä selitettiin sillä, että transnaiset ovat mediassa transmiehiä näkyvämpiä. Jännästi ne argumentit muuttuu