you are viewing a single comment's thread.

view the rest of the comments →

[–]vadelmia 4 insightful - 1 fun4 insightful - 0 fun5 insightful - 1 fun -  (4 children)

Niin hirveistä asioista kuin tässä onkin kyse, niin mun mieltä kyllä lämmittää, kun joku viitsii puhua näistä asioista julkisuudessa niiden oikeilla nimillä ja sanoa niin kuin asia on. Vituttaa ns. ihan helvetisti se, miten viime aikoina ihan joka ikinen vastaan tullut maksullista seksiä käsitellyt uutisjuttu tai muu artikkeli on ollut tyyliä "tää on niin voimaannuttavaa, jee glitteriä ja yksisarvisia".

[–]GreenFuzz 4 insightful - 1 fun4 insightful - 0 fun5 insightful - 1 fun -  (3 children)

mun mieltä kyllä lämmittää, kun joku viitsii puhua näistä asioista julkisuudessa niiden oikeilla nimillä

Samaa mieltä tästä! On jotenkin hullua, että vaaditaan karski miespoliisi sanomaan, että seksin ostossa on kyse hyväksikäytöstä. Muuten tämä näkökulma ei tunnu saavan hirveästi palstatilaa, saati että ääneen pääsisivät ne naiset, jotka eivät ole nauttineet prostituoituna toimimisesta eivätkä pitäneet sitä voimauttavana.

Jäin vielä kaipaamaan näiltä jutuilta sitä näkökulmaa, että voitaisiinko tehdä jotain tämän tilanteen muuttamiseksi. Esimerkiksi parissakin jutussa mainittiin se, että Ruotsissa seksin osto on kriminalisoitu, mutta Suomessa ei. Kukaan ei kuitenkaan kommentoinut, että pitäisikö Suomessakin miettiä tätä vaihtoehtoa. Ehkä se on sitten oman artikkelinsa aihe, ja voihan olla että niitä on kirjoitettukin.

Tuossa seksin oston kriminalisoinnissa on se ongelma, että voidaan aina vedota siihen että ihmiskauppa on jo laitonta, ja Suomessa on myös niitä jotka tekevät "seksityötä" omasta halustaan, eli heidän bisneksiään vahingoitetaan jos osto kriminalisoidaan. Kun seksin oston kriminalisoinnista viimeksi oli puhetta (olikohan se 2000-luvulla?) muun muassa seksityöläisten etujärjestö SALLI vastusti sitä. Musta se aina kalskahtaa siltä, että ne muutamat hyväosaiset, jotka tekevät "seksityötä" koska se on voimaannuttavaa jne, saavat äänensä kuuluviin, ja ne jotka tekevät sitä koska ovat huumeriippuvaisia, veloissa, hyväksikäytettyjä tai muissa ongelmissa, eivät kiinnosta ketään. Ihan kuin ne voimaantuneet seksityöntekijät eivät voisi löytää jotakin muuta työtä tässä maassa. Varmaan kaikki tiedämme, että naisen asema Suomessa ei lähtökohtaisesti ole niin huono, että rahansa olisi pakko tienata prostituutiolla. Ne, joille siitä tulee pakko, eivät ole niitä etuoikeutettuja joita haastatellaan lehtiin ja jotka ovat etujärjestöissä ajamassa asiaansa (Pakolla tarkoitan tässä sitä, että siitä tulee kierre josta on vaikea päästä pois, jos elämäntilanne on muutenkin huono. Ihmiskauppa ja sen mukanaan tuoma pakko on sitten vielä asia erikseen).

Koitin jossakin vaiheessa vähän tutkia Pro-Tukipisteen verkkosivuja ja heidän toimintaansa. Kiinnosti tietää, onko heillä tukitoimintaa niille, jotka haluavat jättää prostituution taakseen. Täytyy sanoa, että sellaista ei ainakaan mainosteta. Luulen, että sitä työtä voidaan silti tehdä muun toiminnan ohella, mutta hassulta tuntuu tuo heidän painotuksensa, eli se, että tuetaan ihmisiä niin että he voivat jatkaa prostituoituna toimimista. Enkä tarkoita että nämä asiat ovat välttämättä ristiriidassa, tietenkin on tarpeellista huolehtia näiden naisten terveydestä, tarjota sukupuolitautitestejä, ehkäisyä, vertaistukea jne, mutta olisin toivonut enemmän mainostusta siitä, että meiltä saat apua jos haluat muuttaa suuntaa elämässäsi. Mutta kuten sanottua, voi olla että sitä apua saakin, en vaan ymmärrä miksi sitä ei mainosteta enemmän.

[–]TerraFeminarum[S] 2 insightful - 1 fun2 insightful - 0 fun3 insightful - 1 fun -  (2 children)

On jotenkin hullua, että vaaditaan karski miespoliisi sanomaan, että seksin ostossa on kyse hyväksikäytöstä. Muuten tämä näkökulma ei tunnu saavan hirveästi palstatilaa, saati että ääneen pääsisivät ne naiset, jotka eivät ole nauttineet prostituoituna toimimisesta eivätkä pitäneet sitä voimauttavana.

Samaa mieltä tästä, tosin hyvä että tällaisiakin miehiä on olemassa. Ja artikkeleita.

Jäin vielä kaipaamaan näiltä jutuilta sitä näkökulmaa, että voitaisiinko tehdä jotain tämän tilanteen muuttamiseksi. Esimerkiksi parissakin jutussa mainittiin se, että Ruotsissa seksin osto on kriminalisoitu, mutta Suomessa ei. Kukaan ei kuitenkaan kommentoinut, että pitäisikö Suomessakin miettiä tätä vaihtoehtoa. Ehkä se on sitten oman artikkelinsa aihe, ja voihan olla että niitä on kirjoitettukin.

Yhdessä suomalaisdokkarissa joka käsitteli ihmiskauppaa Nigeriasta Italiaan (afrikkalainen mies)asiantuntija oli sitä mieltä, että ainut tapa ihmiskaupan tyrehdyttämiseksi olisi seksin oston kriminalisointi. Ehkä tilannetta pitäisi verrata Suomen ja Ruotsin välillä? Jos asiaa tarkastellaan vain eettisesti, naisen ruumiin ei tulisi olla kauppatavaraa tai ostettavissa, mikä puoltaisi kriminalisointia. SALLI on nähtävästi lopettanut toimintansa kymmenen vuotta sitten, eli kukakohan näitä asioita nykyisin Suomessa ajaa (Sexpoko?).

Hesarissa tietenkin piti ottaa esiin se, että Suomessa on myös niitä, jotka tekevät tätä hommaa vapaaehtoisesti...

[–]GreenFuzz 2 insightful - 1 fun2 insightful - 0 fun3 insightful - 1 fun -  (1 child)

Samaa mieltä tästä, tosin hyvä että tällaisiakin miehiä on olemassa. Ja artikkeleita.

Niin on, ja hyvä että tuo näkökulma tulee näiden rikosten asiantuntijalta, joka on työssään kohdannut monia prostituoituja naisia. Vastakkainen näkökulma ("seksityö on työtä") tulee usein niiltä, joilta ei ole mitään kosketusta alan raadollisuuteen.

Ymmärrän että objektiivisuuden nimissä artikkelissa piti mainita, että kaikki prostituoidut Suomessa eivät ole ihmiskaupan uhreja, mutta se tuntuu tosiaan vähän heikolta vikinältä tuon poliisin karujen juttujen jälkeen. Varsinkin kun muistaakseni poliisi itsekin jossakin noista jutuista kyseenalaisti sen vapaaehtoisuudenkin juuri siinä tapauksessa että mahdollisuudet muuhun työhön ovat vähissä.

[–]Koivunen 1 insightful - 1 fun1 insightful - 0 fun2 insightful - 1 fun -  (0 children)

Suomessa "seksityö on voimauttavaa ja vapaata" narratiivia ajavat kotimaiset seksityöläiset itse. Heillä on paras pääsy mediaan ja siksi media kuuntelee heitä.