all 9 comments

[–]keksula 5 insightful - 1 fun5 insightful - 0 fun6 insightful - 1 fun -  (3 children)

Vammaisten seksuaalioikeuksiin on viime vuosina alettu kiinnittää enemmän huomiota.

Kaikki ihmiset saavat etsiä kumppaneita, rakkautta, seksia jne. mutta on täysin eri asia, tuleeko yhteiskunnan kustantaa heille prostituoitu.

Mietin myös, yritetäänkö tässä vammaisten oikeuksien varjolla laillistaa seksin osto? Vähän niinkuin transideologiaa yrittetään puskea vetoamalla translasten itsemurhiin? Asiasta tehdään haavoittuvan ryhmän ihmisoikeuskysymys, vaikka tämän asian suurimmat lobbaajat eivät sitä itse ole.

[–]TerraFeminarum[S] 3 insightful - 1 fun3 insightful - 0 fun4 insightful - 1 fun -  (2 children)

Mietin myös, yritetäänkö tässä vammaisten oikeuksien varjolla laillistaa seksin osto? Vähän niinkuin transideologiaa yrittetään puskea vetoamalla translasten itsemurhiin? Asiasta tehdään haavoittuvan ryhmän ihmisoikeuskysymys, vaikka tämän asian suurimmat lobbaajat eivät sitä itse ole.

Juuri näin. Eri medioihin syötetään skenaariota, jossa valtasuhde on seksinostotilanteessa niin tasapuolinen kuin se vain voi olla: (fyysisesti) vammainen mies (joka ei vammansa vuoksi voisi uhata seksityöntekijän turvallisuutta) ja kantasuomalainen, hyvin koulutettu ja itsenäisesti toimiva seksityöläinen.

[–]Turkoosi 4 insightful - 1 fun4 insightful - 0 fun5 insightful - 1 fun -  (1 child)

Minusta tuntuu myös, että tällä hetkellä on käynnissä seksin oston voimakas normalisointi. Mediat tuuttaavat vähän väliä juttuja sokerideittailusta, naapurin mammoista ja pariskunnista, jotka myyvät kotonaan ilolla seksiä. On ihan oikeasti kiinnittänyt jo huomion.

Mielestäni myöskään tuo "avustettu seksi" ei ole ongelmatonta työntekijän oikeuksien kannalta, vaikka ikäväähän se on että seksuaalisuus ei ole itsestäänselvyys. Jos vammaisille yhteiskunta alkaisi maksamaan prostituoitujen palveluita olisihan sitä pakko harkita myös muiden ihmisryhmien kohdalla. Miksi vammaiset -etenkin sellaiset jotka pystyvät harjoittamaan masturbointia- olisivat siihen sen etuoikeutetumpia? Samoin ongelmaksi muodotuisi se keneltä tällaisia palveluja yhteiskunta voi välillisesti ostaa ja mikä on sen vastuu.

[–]TerraFeminarum[S] 4 insightful - 1 fun4 insightful - 0 fun5 insightful - 1 fun -  (0 children)

Mielestäni myöskään tuo "avustettu seksi" ei ole ongelmatonta työntekijän oikeuksien kannalta, vaikka ikäväähän se on että seksuaalisuus ei ole itsestäänselvyys.

Samaa mieltä. Asiasta käytiin vielä joku vuosi sitten vääntöä, mutta ilmeisesti se on saatu hyväksytettyä työntekijäpuolella. Kyseessä on kuitenkin työnantajan ja työntekijän välinen suhde, jossa työnantajalla on valtaa, oli hän vammainen tai ei. Avustajat ovat usein nuoria opiskelijoita, jotka tarvitsevat lisätuloja selviytyäkseen, ja vaikka avustajantyötä tekisi kokopäiväisesti, ei siinä millekään koville palkoille pääse. Tässä tilanteessa voi miettiä, kuinka helppoa esimerkiksi nuoren opiskelijan on kieltäytyä seksiin avustamisesta, ja voisiko avustettavienkin joukossa olla sellaisia, jotka saattaisivat käyttää tätä asiaa hyväkseen.

Muutenkaan maksullista seksiä ei mielestäni voi pitää koskaan "täysin vapaaehtoisena"; jos se olisi sitä, miksi siitä sitten maksetaan?

[–]TerraFeminarum[S] 3 insightful - 1 fun3 insightful - 0 fun4 insightful - 1 fun -  (0 children)

Artikkeli hieman vaikeasta aiheesta.

Kaksi vuotta sitten tuolloin 24-vuotiaalla Oliver Lindqvistillä oli omien sanojensa mukaan sietämättömän paha olo. Hän kaipasi naisen kosketusta niin paljon, että pelkäsi mielenterveytensä puolesta.

– Pienestä pojasta saakka olen kokenut seksuaalisuuden itselleni hyvin tärkeäksi, Lindqvist kertoo kotonaan Vantaalla.

[...]

Kun vuosia kestänyt seuranhaku ei yrityksestä huolimatta tuonut tulosta, Lindqvist päätyi ottamaan yhteyttä seksityöntekijään.

– Minusta tuntui, että oli ihan pakko tehdä jotain tai pääni räjähtää.

Nykyään Lindqvist tapaa seksityöntekijää noin kerran kuukaudessa.

[...]

Vammaisten seksuaalioikeuksiin on viime vuosina alettu kiinnittää enemmän huomiota. Seksuaalisuudesta on alettu puhua myönteisemmin ja monipuolisemmin. Lisäksi joitakin henkilökohtaisia avustajia on koulutettu seksuaalisissa toiminnoissa avustamiseen.

Avustaja voi auttaa avustettavan esimerkiksi sopivaan asentoon tai ojentaa tarvittavia välineitä, mutta hän ei saa koskea avustettavaan eroottisesti edes välineillä.

Rajanveto avusteisen seksin ja seksityön välillä ei aina ole helppoa, sanoo avusteisen seksin koulutuksia järjestävä seksuaaliterapeutti Tanja Roth.

Avustaminen on seksuaalitoimintojen mahdollistamista avustamalla, mikä eroaa seksityöstä siten, että seksityössä voidaan toteuttaa seksiä. Ilman selkeitä sopimuksia siitä voi syntyä myös väärinkäsityksiä.

Oliver Lindqvist ei tarvitse henkilökohtaista avustajaa eikä myöskään avustamista esimerkiksi sooloseksissä. Lindqvistin mielestä Suomessa vammaisten seksuaalisuudesta puhuttaessa avusteista seksiä painotetaan liikaa.

– Se on ideana kaunis, mutta huonosti toteutettavissa. Enhän minä voisi esimerkiksi naispuoliselta avustajalta pyytää seksiä.

Lindqvistin vaihtoehdoksi jäi seksityöntekijän palkkaaminen. Seksipalvelujen vapaaehtoinen myyminen ja ostaminen on Suomessa laillista.

– Minun mielestäni se on yksi hyvä vaihtoehto. Ongelmana on löytää turvallinen seksityöntekijä, joka osaa ottaa vamman huomioon, sanoo Tanja Roth.

Yksi tällainen seksityöntekijä on hieman päälle kolmikymppinen Vilja. Hän on tehnyt seksityötä reilut kuusi vuotta. Sitä ennen hän työskenteli hoitoalalla.

Vilja sanoo, että hänen asiakkainaan on käynyt paljon vammaisia ihmisiä, muun muassa onnettomuudessa halvaantuneita, sokeita, kuuroja ja täysin autettavia lihasrappeumaa sairastavia.

– Yhtenä koskettavana kohtaamisena mieleeni on jäänyt lihassairautta sairastava mies, joka osti itselleen poikuuden poiston 30-vuotislahjaksi, Vilja kertoo.

[...]

[Lindqvistin elämään] tapaamiset ovat tuoneet paljon iloa. Samaa sanaa käyttää asiakkaistaan myös [seksityötä tekevä] Vilja.

– Varsinkin CP-vammaisilla asiakkailla kosketus voi tuottaa suorastaan pulppuavaa iloa.

Ilo on kaukana mielikuvasta, jonka mukaan seksin ostajat ovat ressukoita, hyväksikäyttäjiä tai muuten huonoja ihmisiä.

– Minua suorastaan oksettaa, miten väärä kuva monella on asiakkaista. Ajatellaan, että he ovat kaikki rikollisia ja huonoja ihmisiä. Sehän ei ollenkaan pidä paikkansa, Lindqvist sanoo.

[...]

Joissakin maissa, kuten Tanskassa ja Hollannissa, yhteiskunta maksaa vammaisille vuosittain pari tapaamiskertaa seksityön ammattilaisen kanssa.

Suomessa tällainen ratkaisu vaatisi todennäköisesti jonkinlaisia lakimuutoksia. Vaikka seksin ostaminen ja myyminen ovat laillisia, lainsäädäntö rajoittaa muun muassa seksityön markkinointia ja työtilojen vuokraamista.

Oliver Lindqvist toivoo ihmisten ymmärtävän, että joillekin seksuaalisen nautinnon saaminen voi olla hyvin haasteellista. Hän haastaa miettimään, miltä sellainen tilanne itsestä tuntuisi. Vammaisia ihmisiä hän haluaa kannustaa olemaan rohkeasti seksuaalisia.

– Seksuaalisuus kuuluu kaikille, myös meille vammaisille. Ja seksiä pitää uskaltaa pyytää. Vammainen joutuu ehkä pyytämään sitä vähän suorasukaisemmin kuin muut.

Tästä nousi mieleeni lähinnä se ajatus, että mikähän tässä asiassa mahtaa olla sukupuolijakauma? Ostavatko myös vammaiset naiset seksiä yhtä lailla? Artikkelissa puhuttiin seksuaalioikeuksien yhteydessä esimerkiksi seksileluista ja masturboinnista, joissa vammaiset voivat tarvita apua (esim. seksilelun asettaminen paikalleen), kuten myös vammaisten saamasta puutteellisesta seksuaalivalistuksesta. Mielestäni tämä on melkoisen eri asia kuin ostaa toiselta, elävältä ihmiseltä seksiä. Toisinaan tuntuu siltä, että vammaisia seksinostajia käytetään esimerkkeinä ennen kaikkea seksityön normalisoimiseksi. On myös muita ihmisryhmiä, jotka eivät saa seksiä tai edes kosketusta halutessaan.

EDIT: Lukiessani tätä tuli kumma olo, että olisin lukenut saman artikkelin aiemmin. Ja tutkittuani asiaa totesin, että vastaavan olinkin. Samaisessa mediassa jauhetaan myös kukkua seksin ostamisen kriminalisoimisesta, jota naisjärjestöt ovat ajamassa.

[–]vadelmia 2 insightful - 1 fun2 insightful - 0 fun3 insightful - 1 fun -  (3 children)

Mä en oikein tiedä, mitä mieltä tästäkin pitäisi olla. Onko seksin saatavuus ihmisoikeuskysymys ensinkään?

[–]GreenFuzz 3 insightful - 1 fun3 insightful - 0 fun4 insightful - 1 fun -  (0 children)

Eihän se ole. Mun mielestä voidaan tehdä selvä ero seksuaalisuuden ja seksin välillä. Muistaakseni tuossa artikkelissakin mainittiin, että kaikilla on oikeus omaan seksuaalisuuteensa, ja tästä olen samaa mieltä. Lisäksi jokaisella on tietenkin oikeus seksiin itsensä kanssa, tämä on sanomattakin selvää. Seksiin toisen ihmisen kanssa ei kenelläkään voi olla oikeutta, koska silloin yhden ihmisen oikeudet ylittäisivät toisen oikeudet (itsemääräämisoikeus, oikeus koskemattomuuteen jne).

Ymmärrän, että tämä aihe on hankala, ja ymmärrän senkin, että monilla ihmisryhmillä voi olla vaikeuksia löytää kumppaneita joko seksiin tai parisuhteeseen. Ja se on tietenkin näille ihmisille surullinen asia, en ollenkaan vähättele sitä. Mutta kuten tässäkin ketjussa on mainittu, on mahdotonta vetää rajaa siihen, kenen on vaikeinta löytää seksiä tai kumppania. Entä ihmiset, jotka eivät ole ulkonäöltään erityisen viehättäviä? Entä sairaalloisen ujot ihmiset, tai autismin kirjolla olevat, joiden kommunikointi saattaa olla turhan suorasukaista muiden makuun? Entä ihmiset, jotka eivät harrasta seksiä ennen kuin ovat vakituisessa parisuhteessa tai avioliitossa, ja tämän takia kumppanin löytäminen on vaikeaa? Lisäksi on todellakin olemassa vammaisia ihmisiä, joilla on seurustelukumppaneita, aviopuolisoita, ja jotka ovat myös perustaneet perheitä - tuntuu oudolta, että asia esitetään ikään kuin jokainen vammainen olisi automaattisesti tuomittu yksinäiseen elämään.

[–]TerraFeminarum[S] 2 insightful - 1 fun2 insightful - 0 fun3 insightful - 1 fun -  (1 child)

Amnestyn mielestä kyllä, vaikka siinä ei olekaan mitään järkeä.

Monilla seksityötä ajavilla järjestöillä, joista ainakin yhden kanssa Amnesty tekee yhteistyötä, on siteitä ihmiskauppaan. Voidaan siis miettiä, miltä taholta tuokin aloite on oikeasti saanut alkunsa...

Mutta juu, seksin toisen ihmisen kanssa ei pitäisi olla mikään ihmisoikeuskysymys, sillä maksullinen seksi loukkaa lähtökohtaisesti seksityöläisen ihmisoikeuksia. Ihmiskauppa on vielä aivan oma lukunsa. Pornoa, prostituutiota ja ihmiskauppaa on täysin mahdotonta erottaa toisistaan.

[–]Turkoosi 2 insightful - 1 fun2 insightful - 0 fun3 insightful - 1 fun -  (0 children)

No kappas, enpä yllättynyt tästä kytköksestä lainkaan...