you are viewing a single comment's thread.

view the rest of the comments →

[–]kuikka 2 insightful - 1 fun2 insightful - 0 fun3 insightful - 1 fun -  (0 children)

Kätevästi suurin osa nuolista osoittaa paikkoihin, joista keskivertosuomalaisilla on hyvin vähän tietoa, joten väitettä on hankala kumota suorilta käsin. Suuri osa ei tietenkään vaivaudu klikkaamaan linkkiä ja katsomaan, mistä "moninaisuudessa" on kunkin yksittäisen tapauksen kohdalla oikeasti kyse. (Tosin pari näyttäisi olevan Euroopassa; mitäköhän esimerkiksi Italian kohdalle sijoittuva nuoli tarkoittaa?)

Yksi nuoli näyttäisi sijoittuvan Tšukotkalle (Venäjän itäisimpiä osia). Mistäköhän siinä on kyse? Veikkaan sillä tarkoitettavan tšuktšin kielessä olevaa jaottelua "naisten kieleen" ja "miesten kieleen" eli sukupuolen mukaan jaoteltuun ääntämistapaan, joka itsessään liittyy tietenkin sukupuolirooleihin siinä missä sukupuolitettu pukeutuminenkin. Tarkkaan rajattuja sukupuolisidonnaisia ääntämistapoja esiintyy muutamassa kielessä, mutta ne vaikuttavat tietenkin todella erikoisilta eurooppalaisten kielten puhujien näkökulmasta. Tšukotkan tapauksessa "moninaisuus" on ilmeisesti sitä, että šamanististen rituaalien aikana šamaani (joka voi olla kumpaa tahansa sukupuolta) vaihtaa vastakkaisen sukupuolen ääntämykseen. Folkloristi kai analysoisi tämän jotenkin siten, että šamaani viestii muutoksen avulla siirtyvänsä aliseen maailmaan (joka monesti kuvataan kaikin puolin päinvastaisena maanpäälliseen verrattuna). Itse asiassa ääntämyksen vaihtaminenhan nojaa tässä tapauksessa kaksinapaiseen sukupuolijärjestelmään ja siihen perustuviin rooleihin - ja olisi transaktivistilogiikan mukaan taantumuksellista!

Toinen hauska juttu tässä on tietenkin se, etteivät "moninaisuuden" keppihevosina käytetyt marginalisoidut ihmiset pääse itse tuomaan esille käsityksiään asiasta, vaan sen sijaan esitetään jonkun länsimaisen valveutuneen ihmisen tulkinta. Usein tämä tulkinta on lisäksi muodostunut jonkin BBC:n jutun tai (tarkoitushakuisesti) väärin ymmärretyn vanhan julkaisun perusteella, eikä väitteen esittäjä edes ole kulttuurintutkimuksen tms. alan asiantuntija.