all 7 comments

[–]GreenFuzz 3 insightful - 1 fun3 insightful - 0 fun4 insightful - 1 fun -  (1 child)

Hyvä kun edes muutamat toimittajat ottavat asiaan kantaa, joskaan eivät kovin vahvasti. Transfobiaväitettä ei kukaan tunnu haluavan kiistää kunnolla.

Rowling siis kuuluu feminismin perinteiseen siipeen, jonka mielestä sukupuolella, johon syntyy, on vahva merkitys. Sen myötä katsotaan saadun kokemuksia, joita on mahdotonta omia jälkeenpäin. Tästä asiasta voi toki olla eri mieltä. Kyseessä on kuitenkin laaja periaatteellinen väittely, joka on vasta alkanut. Sen ei pitäisi olla merkki etsiä transfobiaa Rowlingin kirjoista.

Kiva kuitenkin, että joku tiedostaa, että asioista voi olla eri mieltä ja että väittelyä on olemassa. Eikä sano, että eri mieltä oleminen on vihapuhetta.

[–]jokuvaan[S] 2 insightful - 1 fun2 insightful - 0 fun3 insightful - 1 fun -  (0 children)

Totta; Laurén(kaan) ei suoraan uskalla kieltää Rowlingin olevan foobinen🤔

[–]TerraFeminarum 2 insightful - 1 fun2 insightful - 0 fun3 insightful - 1 fun -  (4 children)

Taidetta ja kirjallisuutta ei tehdä maailman parantamiseksi vaan siksi, että ihmisellä on tarve ilmaista itseään, luoda jotain oman todellisuutensa ulkopuolella.

Tämä pätee myös lastenkirjallisuuteen. Jos sitä pitää muokata niin, että lapsi varmasti saa oikean maailmankuvan, lopputuloksesta tulee sietämätön.

Lapsen pitää päinvastoin lukea kaikkea.

Kaikki taide ja kirjallisuus ei voi olla ongelmatonta ja sensuroitua, ei edes lastenkirjallisuus. Totta kai voidaan miettiä, millaista on "hyvä lastenkulttuuri", millaisia arvoja se edustaa, ja ennen kaikkea keskustella nähdystä ja kuullusta lapsen kanssa. Lapsia voi myös opettaa ajattelemaan kriittisesti, eikä todellisuus ole mustavalkoinen. Rowlingin kohdalla eräs suurimmista ongelmista on varmaankin se, että fandomeista innostuneet genderuskovaiset ovat aikanaan uppoutuneet Pottereihin jonkinlaisena raamattuna ja elämäntapana, eivätkä osaa nähdä niitä kirjoina kirjojen joukossa.

Vielä eräs anekdootti: Dokkarisarjassa Fittstim - min kamp (2014) esiintyi ruotsalaisäiti, jonka tavoitteena oli kasvattaa lapsensa täysin sukupuolineutraalisti. Hän oli nimennyt lapsensa sukupuolineutraalisti, ei kertonut tämän sukupuolta kellekään, antoi tämän leikkiä ja pukeutua mielensä mukaan - ja sensuroi myös kaikki lapselleen lukemansa lastenkirjat sukupuolineutraaleiksi (ei isiä/äitejä, kuninkaita/kuningattaria, eikä varsinkaan pronomineja han/hon). Miten tämä sitten mahtaa vaikuttaa lapseen? Oppiiko hän näin ymmärtämään ei-ihanteellisen-sukupuolineutraalia yhteiskuntaa ympärillään?

[–]GreenFuzz 3 insightful - 1 fun3 insightful - 0 fun4 insightful - 1 fun -  (3 children)

Tuossa sukupuolineutraalissa kasvatuksessa on aika monta ongelmaa. Luin juuri hiljattain yhden amerikkalaisen lehtijutun perheestä, jossa oli vastaava kasvatusprojekti meneillään, ja lapsi oli "they/them". Mielestäni on aika ongelmallista jos biologinen sukupuoli jätetään kertomatta a) lapselle itselleen ja b) ympäröivälle yhteisölle. Mielestäni lapsen on tärkeää ymmärtää oma biologiansa ja samalla muiden. Totta kai on ihailtavaa, että lasta ei pyritä tunkemaan ahtaisiin sukupuolirooleihin, mutta se ei vaadi todellisuuden hämärtämistä. Muistettava on myös se, että kaikesta yrityksestä huolimatta lapsesta saattaa tulla hyvin sukupuoliroolien mukainen, ja sekin on vanhemman voitava hyväksyä. Lapsi on kuitenkin oma henkilönsä, ei joku projekti, josta vanhempi yrittää muokata oman mielensä mukaisen. Mainitsemassani lehtijutussa äiti kertoi, ettei voinut viedä lastaan juoksuharrastukseen, koska treenit oli jaettu sukupuolen mukaan. Eli hän katsoi tärkeämmäksi oman aatteensa kuin sen, että lapsi olisi päässyt harrastamaan muiden lasten kanssa. Näkisin, että yhteiskuntaa ei muuteta sillä, että jätetään lapsi pimentoon omasta sukupuolestaan. Enemmän voitaisiin varmaan vaikuttaa niin, että varhaiskasvatuksen ja koulujen henkilökunnalle annettaisiin koulutusta siitä, miten lapsia kohdellaan tasa-arvoisesti sukupuolesta riippumatta, eikä tehdä oletuksia siitä, mitkä leikit ja mikä käytös ovat kullekin sopivia tms.

Kirjojen sensurointi tuo mulle mieleen ortodoksijuutalaiset uskonlahkot jotka sensuroivat lastenkirjoista naishahmojen kasvot pois (jostain syystä kasvoja ei saanut näkyä). Lasten sadut ovat ennenkin olleet ongelmallisia, esimerkkinä vaikka Grimmin veljekset. Vaikka en olekaan sitä mieltä, että lasten saduissa on hyvä olla todella paljon gorea ja väkivaltaa, en myöskään ajattele, että niiden kuuluu olla pelkkää auringonpaistetta ja hunajan syöntiä. Vanhemman tehtävähän on myös keskustella lapsen kanssa luetuista tarinoista ja pohtia niiden merkityksiä.

[–]TerraFeminarum 2 insightful - 1 fun2 insightful - 0 fun3 insightful - 1 fun -  (2 children)

Lapset oppivat myös miellyttämään vanhempiaan ja hyväksyvät näiden aatemaailman. Samassa dokkarissa oli myös toinen sukupuolineutraalia kasvatusta suosiva perhe, jossa oli kaksi poikaa, vanhempi heistä muistaakseni "identiteetiltään muunsukupuolinen" (epävarma onko tai haluaako olla poika). Pojalla oli pitkät hiukset, mekkoja ja kynsilakkaa, ja muut päiväkodin lapset nimittivät häntä "sellaiseksi hen-ihmiseksi". Poikien mummo kuitenkin väitti pojan käytöksen "vapautuvan" pojille tyypilliseen suuntaan, kun pojat eivät olleet erityisesti toisen, muunsukupuolisen vanhempansa seurassa. En usko, että nämäkään vanhemmat halusivat mitään pahaa lapsilleen, päin vastoin. He tiedostamattaan varmaan antoivat ymmärtää arvostavansa syntymäsukupuolelle epätyypillistä käytöstä ja identiteettiä, mikä taas heijastui pojassa. Kaikkein tärkeintä olisi antaa lapselle tilaa olla sellainen kuin on ja rohkaista tätä kokeilemaan mahdollisimman monenlaisia asioita.

Olisiko muuten noiden juoksutreenien sukupuolittamiselle ollut joku biologiseen suorituskykyyn liittyvä syy... Mitä lapselle sitten olisi opettanut se, että tytöt olisivat poikkeuksetta hävinneet pojille?

[–]GreenFuzz 4 insightful - 1 fun4 insightful - 0 fun5 insightful - 1 fun -  (1 child)

Olisiko muuten noiden juoksutreenien sukupuolittamiselle ollut joku biologiseen suorituskykyyn liittyvä syy... Mitä lapselle sitten olisi opettanut se, että tytöt olisivat poikkeuksetta hävinneet pojille?

Itse asiassa tässä tapauksessa kyse oli tosi pienistä lapsista, noin 3-vuotiaista. Siinä vaiheessa juoksutreenit ovat varmaan aika kevyttä hassuttelua, jossa suorituskyky ei ainakaan toivottavasti ole se isoin juttu. Vielä tuossa iässä ei varmaankaan sukupuolten välillä ole kovin isoja eroja. Joka tapauksessa: riippumatta siitä, oliko sukupuolittaminen tuossa vaiheessa järkevää vai ei, oliko sen pakko olla kynnyskysymys lapsen osallistumiselle? Eikö tärkeintä olisi ollut, että lapsi olisi päässyt juoksemaan toisten lasten kanssa. Tässä kyseinen juttu, jos kiinnostaa.

Pieni lainaus maistiaiseksi:

When I was pregnant, I would dream up hypothetical situations with cruel pediatricians refusing to use they/them pronouns and flight attendants treating Zoomer like a stereotype and anxiously think through how I would react to these circumstances. I was afraid that my family members might be so nervous about accidentally using a gendered pronoun for Zoomer, so nervous about offending me, that they would distance themselves from us.

Eli raskaana ollessaan tämän sukupuolineutraalin lapsen äitiä huoletti se, että muu suku etääntyy heistä, koska pelkäävät niin paljon käyttävänsä väärää (eli sukupuolitettua) pronominia ja näin loukkaavansa äitiä. Häntä myös pelotti että "julmat" lastenlääkärit eivät suostu käyttämään sukupuolineutraaleja pronomineja lapsesta. Tästä paistaa mielestäni läpi aika kova kontrollin tarve. Kuten myös siinä, jos sensuroi lapsen kirjoja. En minäkään usko, että vanhemmat tahtovat näille lapsilleen pahaa. Kuulostaa vain siltä, että lapset joutuvat aika hämmentäviin tilanteisiin viimeistään siinä vaiheessa, kun menevät kouluun.

[–]TerraFeminarum 1 insightful - 1 fun1 insightful - 0 fun2 insightful - 1 fun -  (0 children)

Itse asiassa tässä tapauksessa kyse oli tosi pienistä lapsista, noin 3-vuotiaista.

Oho! En olisi arvannut että noin pienille järjestetään moista. Mutta olet ihan oikeassa, todella typerää pitää lasta tuolla tavalla tynnyrissä. Tämä on joku helikopterivanhemmuuden omituinen alalaji.