all 7 comments

[–]jokuvaan 8 insightful - 1 fun8 insightful - 0 fun9 insightful - 1 fun -  (1 child)

Jutusta jäi kuitenkin otsikkoa myöten mieli­kuva, että suurin hoitoihin liittyvä ongelma olisi syntymässä tytöiksi määriteltyjen trans­poikien ja muunsukupuolisten yliedustus hoitoon hakeutu­vissa.

Aivan, kyseessä on ongelma. Meillä ei ole tarpeeksi tutkimustietoa tästä uudesta potilasryhmästä, joka koostuu enimmäkseen tytöistä ja nuorista naisista.

Meillä ei ole ymmärrystä siitä, kuinka nykyään monen nuoren pahoinvointi johtaa transidentiteetin muodostumiseen. Transaktivisteilla ei ole mitään halua myöntää internetin taikka kaveripiirin roolia transidentiteetin muodostumisessa. Kuinka moni nuori on alkanut määritellä itsensä transsukupuoliseksi vietettyään liikaa aikaa tumblr:ssa, youtubessa tai kaveriporukassa, jossa on trans/muusuiksi itseään määritteleviä henkilöitä?

Odotan innoissani Lisa Littmanin tutkimusta detransitioitujista.. Upeaa, että jotakuta jaksaa aidosti kiinnostaa nuorten hyvinvointi. Samaa ei valitettavasti voi sanoa SETAsta.

[–]Louhi[S] 5 insightful - 1 fun5 insightful - 0 fun6 insightful - 1 fun -  (0 children)

Meillä ei ole tarpeeksi tutkimustietoa tästä uudesta potilasryhmästä, joka koostuu enimmäkseen tytöistä ja nuorista naisista.

Potilasryhmä, jossa mt-ongelmat, traumat ja syömishäiriöt ovat yliedustettuina. On se kummaa...🤔

Ja transaktivistien mukaan kaikki tämä pahoinvointi johtuu vain transihmisten kohtaamasta syrjinnästä ja sukupuolenkorjaushoitojen huonosta saatavuudesta. On transfobista yrittää edes vihjata, että transidentiteetti voisi olla seurausta tästä pahoinvoinnista...

[–]Louhi[S] 7 insightful - 1 fun7 insightful - 0 fun8 insightful - 1 fun -  (0 children)

Summa summarun: SETAn mukaan ''oikea'' ongelma tässä ovat resurssien riittämättömyys, translaki ja ''epäröinti'' uudistaa(?) sukupuolidysforian hoitoa.

Sen sijaan se, kuinka nuorten naisten hakeutuminen transpolille on kasvanut räjähdysmäisesti, ei ole mitenkään erikoista eikä sitä tarvitse sen kummemmin tutkia taikka ihmetellä.

[–]Louhi[S] 4 insightful - 1 fun4 insightful - 0 fun5 insightful - 1 fun -  (0 children)

[–]TerraFeminarum 3 insightful - 1 fun3 insightful - 0 fun4 insightful - 1 fun -  (2 children)

Miltähän vuosisadalta ja mantereelta nuo mainitut "väestötason tutkimukset" transsukupuolisuuden esiintyvyydestä oikein ovat? Mahtaisiko tyttöjen yliedustus alkaa näkyä niissä, jos niitä tehtäisiin nyt Suomessa?

Missä mielessä sukupuolen juridinen vahvistaminen ja sukupuolenkorjaushoidot on "sidottu tarpeettomasti yhteen"? Entä jos minä selvästi naisena yrittäisin miehen passilla vaikkapa itärajan yli, mahtaisiko moinen onnistua? Tai jos passissani olisi sukupuolimerkintä X?

Kaikkea pitää saada, mitään ei saa kritisoida tai tutkia. Asia ymmärretty...

[–]kuikka 4 insightful - 1 fun4 insightful - 0 fun5 insightful - 1 fun -  (1 child)

Missä mielessä sukupuolen juridinen vahvistaminen ja sukupuolenkorjaushoidot on "sidottu tarpeettomasti yhteen"? Entä jos minä selvästi naisena yrittäisin miehen passilla vaikkapa itärajan yli, mahtaisiko moinen onnistua? Tai jos passissani olisi sukupuolimerkintä X?

Tähänhän liittyy kysymys siitä, mitä varten sukupuolimerkintä ylipäätään on olemassa. Välillä kuulee yhtäältä argumentoitavan, että koko merkintä pitäisi poistaa, koska sillä ei ole merkitystä, ja sitten toisaalta transaktivistit väittävät, että merkinnän saaminen kunkin ihmisen toiveen mukaiseksi on äärimmäisen tärkeää ja estää miljoona itsemurhaa vuodessa (liioittelen, mutta ymmärrätte mitä tarkoitan). Minulla ei ole mitään voimakasta kantaa sukupuolimerkinnän näkymiseen esimerkiksi passissa, mutta vaikkapa terveydenhuollon kannalta merkintä biologisesta sukupuolesta on hyvä olla jossakin, koska sukupuoli vaikuttaa olennaisesti esim. joidenkin sairauksien hoitoon. (vrt. äidinkieli, josta ei ole merkintää passissa mutta väestötietorekisterissä kyllä)

Olennaista on kuitenkin se, ettei sukupuolimerkintä ole mikään henkilökohtaisen identiteetin vahvistamistyökalu, eikä sen mielivaltaisen vaihtelun sallimisessa ole siksi järjenhiventäkään.

[–]TerraFeminarum 2 insightful - 1 fun2 insightful - 0 fun3 insightful - 1 fun -  (0 children)

Kiitos tästä infosta. Olisi varmasti hyvä miettiä sitä, missä dokumenteissa ja tilanteissa (esim. matkakortti, kirjastokortti) sukupuolimerkinnän tulisi näkyä, ja voin kyllä tuntea empatiaa transihmisiä kohtaan tässä kysymyksessä. Virallisempien dokumenttien kohdalla olen itse ehkä vähän nuiva, koska esim. henkilötunnusten sukupuolineutraloinnissa tehdään väestötason kalliita muutoksia pienen vähemmistön mielipahan vuoksi, ja koska sukupuoli on tyypillisesti ollut yksi keino todentaa ihmisen henkilöllisyys.

Sivumennen sanoen isoimmat ongelmat esimerkiksi passin kohdalla voivat tulla juuri ulkomailla matkustettaessa. Ulkomailla (EU:n sisällä) asuessani omaa suomalaista passiani, jossa hirvet juoksentelevat ja lumihiutaleet kimaltelevat, ei meinattu aina uskoa oikeaksi. Entä sitten, jos siitä poistettaisiin sukupuolimerkintä, joka löytyy useimmista muiden maiden passeista?