you are viewing a single comment's thread.

view the rest of the comments →

[–]TerraFeminarum 3 insightful - 1 fun3 insightful - 0 fun4 insightful - 1 fun -  (2 children)

Luulen, että tämä liittyy osittain somekulttuuriin: siellähän huomiota (seuraajia) ja validaatiota (tykkäyksiä) saa jatkuvasti. Muiden huomioon perustuvaan virtuaalikulttuuriin kasvaneilla se, ettei omaan "statukseen" reaalimaailmassa reagoida niin kuin itse haluaisi (tai ollenkaan), tuntuu kai sitten koko oman olemassaolon kieltämiseltä.

[–]vadelmia 4 insightful - 1 fun4 insightful - 0 fun5 insightful - 1 fun -  (1 child)

Oon vasta viime aikoina alkanut havahtua siihen tosiasiaan, että tosiaan, nuorethan nykyisin kasvaa somekulttuuriin, jossa ihmisen arvo mitataan seuraajien ja tykkääjien määrässä. Siinäkään valossa ei varsinaisesti ihmetytä, miksi tytöt, jotka eivät koe mahtuvansa Instagram-mallimegabeiben muottiin, kokevat tänä päivänä tarvetta etäännyttää itseään naiseudesta ja kaikesta siitä, mitä stereotyyppiseen naiseuteen liitetään.

[–]TerraFeminarum 5 insightful - 1 fun5 insightful - 0 fun6 insightful - 1 fun -  (0 children)

Niinpä. On ihan hurjaa ajatella, miten paljon nuoret ylipäätään viettää aikaa somessa! Tietenkin omana teiniaikanani nettiä ja tietokoneita käytettiin, mutta koska ei ollut älypuhelimia tai yleensä edes läppäreitä, some ei ollut hallitsemassa kaikkea vapaa-aikaa, vaan elämää oli tietokoneiden ulkopuolellakin. Nykyään oikea elämä tuntuu olevan sivuseikka somemaailman rinnalla.

Sitten kun tytöt Instan naiskuvasta ahdistuttuaan törmäävät esimerkiksi FTM-transtubettajien kanaviin, joilla markkinoidaan (tositv:stä tutulla tuhkimotarinaformaatilla ennen ja jälkeen -kuvineen) toivoa siitä, että naiseuden paineista voidaan päästä eroon, soppa onkin valmis.

Aiheeseen osin liittymättä: Törmäsin taannoin Youtubessa hyvin pitkästä aikaa yhteen brittiläiseen FTM-transtubettajaan, joka omien sanojensa mukaisesti aloitti hormonihoidot (muistaakseni vielä alaikäisenä) vain noin kuukausi sen jälkeen, kun oli hoksannut olevansa trans. Ihmettelin sitä, että kyseinen tubettaja tekee edelleen videoita eikä ole katunut ratkaisuaan. Sitten tajusin, ettei hänellä olisi oikeastaan mahdollisuutta katua - ensinnäkin julkisuuden ja yhteisön paineiden vuoksi, mutta myös taloudellisista syistä. Hänen ja hänen kumppaninsa Tube-kanavilla on ymmärtääkseni ihan mukavasti seuraajia, minkä vuoksi osa hänen toimeentulostaan muodostuu transnarratiivin esittelystä - ihan kuin monilla "instabeibeillä" oma keho on valjastettu somen kautta rahan tekemiseen. Toivon tietenkin, että kyseinen henkilö on pitäytynyt identiteetissään siksi, että kokee ratkaisunsa aidosti oikeaksi. Toivoisin kuitenkin myös, että nuoret ymmärtäisivät, millaisia motiiveja erilaisten sometuotteiden taustalla piilee; vaikka jokin voi vaikuttaa vaihtoehdolta valtavirtakulttuuriin nähden, se ei sitä läheskään aina ole.