all 4 comments

[–]GreenFuzz 2 insightful - 1 fun2 insightful - 0 fun3 insightful - 1 fun -  (2 children)

Mua huolestuttaa se, että joku loukkaavaksi koettu kommentti kirjataan viharikokseksi tai kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan. Esimerkiksi nyt vaikka rikostutkinnat Päivi Räsäsestä. Monesta asiasta olen ko. henkilön kanssa eri mieltä, mutta hänellä pitäisi mielestäni olla oikeus omiin kantoihinsa ja niiden julki tuomiseen. Tuo kiihottaminen kansanryhmää vastaan on käsitteenä ongelmallinen. Sananvapauden rajoja ei mielestäni voida laittaa siihen, että joku sanoo julkisesti että joku ihmisryhmä on ihan hanurista. Saa niin ajatella ja sanoakin. Mitä ei enää voida hyväksyä on yllyttäminen väkivaltaan tätä ihmisryhmää kohtaan, mitä esim. Räsänen ei tee.

Kaikki tällaiset sananvapautta rajaavat lait ovat ongelmallisia, vaikka samalla ymmärränkin, että vihapuhe loukkaa ihmisiä. On vaan todella haastavaa vetää rajoja siihen, mikä on hyväksyttävää ja mikä ei, jos rikosilmoitus nostetaan siitä kun tunnetusti kristitty kansanedustaja sanoo että avioliitto pitäisi olla miehen ja naisen välinen asia. Luulen myös, että jos meillä ei olisi sosiaalista mediaa, viharikoksiksi kirjattaisiin lähinnä niitä oikeasti vakavia tapauksia, kuten pahoinpitelyitä tai häirintää. Toinen laki, joka on jäänne vanhasta ja joutaisi pois, on uskonrauhan rikkominen. Se juontaa juurensa jumalanpilkkalaista. Ihmisten oikeus kokoontua rauhassa (vaikka sitten uskonnon harjoittamiseen) on taattu muilla laeilla, ja minkäänlaista jumalan tai uskonnon pilkkaamista ei saisi sekulaarissa valtiossa sanktioida lailla.

Enkä tässä tarkoita, etteikö epäasiallisiin julkisiin kommentteihin saisi puuttua tai kritisoida. En kuitenkaan ymmärrä, miksi niistä halutaan tehdä rikosilmoitus.

Lisäksi mietin noita sukupuoli-identiteettiin kohdistuvia viharikosepäilyjä. Kuinka moni niistäkin on sitä, että joku ei ole validoinut toisen identiteettiä?

[–]TerraFeminarum[S] 1 insightful - 1 fun1 insightful - 0 fun2 insightful - 1 fun -  (1 child)

Enkä tässä tarkoita, etteikö epäasiallisiin julkisiin kommentteihin saisi puuttua tai kritisoida. En kuitenkaan ymmärrä, miksi niistä halutaan tehdä rikosilmoitus.

Lisäksi mietin noita sukupuoli-identiteettiin kohdistuvia viharikosepäilyjä. Kuinka moni niistäkin on sitä, että joku ei ole validoinut toisen identiteettiä?

Niin, toisaalta esimerkiksi nettikiusaaminen ja -häirintä voi olla todella raskasta uhrille, ja siihen olisi hyvä voida puuttua. Olen samaa mieltä mielipiteenvapaudesta ja sen rajoista. Luulen, että nämä ovat lisääntyneet ensinnäkin siksi, että ihmiset ovat aina vain enemmän netissä ja somessa, ja toiseksi siksi, että sukupuolivähemmistöön kuuluvien määrä on myöskin lisääntynyt.

[–]GreenFuzz 1 insightful - 1 fun1 insightful - 0 fun2 insightful - 1 fun -  (0 children)

Totta kai ne ovat vakavia asioita. En tarkoittanutkaan suoraa kiusaamista tai maalittamista, vaan enemmänkin yleistä mielipiteenilmaisua.

[–]TerraFeminarum[S] 1 insightful - 1 fun1 insightful - 0 fun2 insightful - 1 fun -  (0 children)

Poliisin tietoon tulleen viharikosten yleisin rikoslaji on yhä pahoinpitely, mutta tilastoissa näkyy sanallisten loukkausten, uhkausten ja häirintätapausten määrän kasvu vuoteen 2018 verrattuna.

Yleisimmin nämä rikosilmoitukset koskevat kunnianloukkauksia ja laittomia uhkauksia.

[...]

Uhrin oletettuun tai todelliseen seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun kohdistuvien viharikosten yhteismäärä [72 kpl] laski hieman edellisvuodesta.

Näistä kuitenkin sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun kohdistuvia rikosepäilyjä ilmoitettiin poliisille enemmän kuin vuonna 2018. Eniten tehtiin ilmoituksia kunnianloukkauksista [14 kpl].

Jutussa kerrotaan siis tehtyjen rikosilmoitusten, ei annettujen tuomioiden määrästä.

Noista 14 sanallisesta rikoksesta 12 oli kunnianloukkauksia ja 2 kiihottamista kansanryhmää vastaan. Raportin mukaan yhdensuuntaisia pahoinpitelyrikoksia ilmoitettiin sukupuolivähemmistöjä kohtaan 4 kpl, kahdensuuntaisia eli tappeluita 2 kpl ja syrjintätapauksia 1 kpl. (seksuaalivähemmistöjen kohdalla samat luvut ovat 12/2/1). Omaisuusrikoksia ei sukupuolivähemmistöjen kohdalla ollut lainkaan, seksuaalivähemmistöjen kohdalla 6 kpl. Kunnianloukkauksia ja muuta sanallista häirintää seksuaalivähemmistöjä kohtaan ilmoitettiin 29 kpl. Suurimmassa osassa näitä rikoksia asianomistajat eli ilmoituksen tekijät olivat miehiä.

Henkirikoksia, niiden yrityksiä tai seksuaalirikoksia ei raportoitu.

Koko raportti tämän linkin takana. Mielenkiintoista dataa aiheesta.