all 13 comments

[–]GreenFuzz 6 insightful - 1 fun6 insightful - 0 fun7 insightful - 1 fun -  (5 children)

Pari otetta kyseisestä jutusta jotka pistivät silmään:

Aloin kiinnostua yritysten sateenkaariviestinnästä erityisesti, kun jouduin kasvotusten liputtamisen nostamien ristiriitojen kanssa: miksi en tunne oloani turvalliseksi töissä, vaikka työnantajani sateenkaariliputtaa?

Jutussa ei selitetä, miksi ja miten kirjoittaja ei tunne oloaan turvalliseksi, ja onko hän puhunut tästä asiasta työnantajansa kanssa. Epäilen, että kyseessä on taas "misgenderöinti on kirjaimellista väkivaltaa" -tyyppinen turvattomuus.

En ole cis. Jos ilmaisisin tätä asiakastapaamisessa, ja asiakas tekisi siitä numeron, en luottaisi siihen, että yritykseni seisoisi puolellani.

Miksi sitä pitäisi ilmaista asiakastapaamisessa? En toki tiedä millaisesta työstä on kyse, mutta jos asiakastapaamisen pointti on liiketoiminta, miksi työntekijän identiteettiä pitäisi ilmaista? Onko sillä jotakin merkitystä tapaamisessa käsitellyn asian kanssa? Lisäksi tästä saa sellaisen käsityksen, että hän on "ei-cis" kovin huomaamattomasti, jos asiaa pitäisi erikseen asiakkaalle ilmaista että se huomattaisiin.

[–]MsTig0 3 insightful - 3 fun3 insightful - 2 fun4 insightful - 3 fun -  (3 children)

Amerikantuttavani vastikään keskustelivat, että mikä on oikea tapa "tulla ulos ei-binäärisenä" businessympäristössä. Mä mietin, että onpas kiusallista. Ajatelkaa nyt, Lara from accounting nousee yhtäkkiä ylös avokonttorissa, ottaa merkitsevän katsekontaktin tärkeimpiin työtovereihin, ja julistaa olevansa not like the other girls.

[–]GreenFuzz 3 insightful - 2 fun3 insightful - 1 fun4 insightful - 2 fun -  (2 children)

Mietin että jos tuo sukupuoli-identiteetti pitää kertoa asiakastapaamisessa tai ylipäätään työpaikalla (vähintään pronominien muodossa) niin pitääkö seksuaalinen suuntautuminenkin? Joku vaan rehvakkaasti avaisi tapaamisen että "ennen kuin aloitamme niin haluan tuoda julki että olen homo-/hetero-/biseksuaali". Olisi hämmentävää.

[–]Koivunen 4 insightful - 1 fun4 insightful - 0 fun5 insightful - 1 fun -  (0 children)

Olisi asiatonta.

[–]TerraFeminarum 1 insightful - 2 fun1 insightful - 1 fun2 insightful - 2 fun -  (0 children)

[–]kapteeni[S] 3 insightful - 1 fun3 insightful - 0 fun4 insightful - 1 fun -  (0 children)

Valtaosa suomalaisista ei elä netin genderkuplassa, eli 98% asiakkaista tuskin edes tajuaisi, mitä tämä ''cis'' tarkoittaa.

[–]kapteeni[S] 5 insightful - 1 fun5 insightful - 0 fun6 insightful - 1 fun -  (1 child)

Haluaisin vähän problematisoida tätä Henrin kirjoitusta. Ja pidetään nyt mielessä, että homous ja sukupuoli-identiteetit eivät ole sama asia.

1.) Ketään ei saa solvata, uhkailla taikka pahoinpidellä. Näin on jo valmiiksi määritelty Suomen laissa (se, toteutuuko oikeus kaikkien ihmisten kohdalla, on toki eri asia).

2.) Jos jostain syystä (?) päätät kertoa asiakkaalle tai työkaverille sukupuoli-identiteetistäsi, et saisi joutua sen vuoksi haukutuksi tai hakatuksi. Voit kertoa olevasi banaani taikka juustohöylä. Identiteettijutut eivät ole peruste käydä kenenkään kimppuun.

3.) Mutta et valitettavasti voi kontrolloida sitä, kuinka joku reagoi ''identiteettiisi''. Jos joku asiakas ihmettelee, kyselee mielestäsi sopimattomia tai päättää kävellä ulos kesken tapaamisen, niin that's life. En näe perusteita sille, että firman pitäisi jotenkin puuttua (?) asiaan. Miten tämä käytännössä edes tapahtuisi?

[–]keksula 5 insightful - 1 fun5 insightful - 0 fun6 insightful - 1 fun -  (0 children)

Jos mulla ois firma niin miettisin ehkä kahteen kertaan palkkaanko transaktivistin (anteex!).

Mut forreal: sukupuoli-identiteettijutut on kuin uskonto. Se on yksityisasia eikä lähtökohtaisesti kuulu työpaikalle. Jos kuitenkin päätät tuoda näitä juttuja esille töissä, niin sun pitäis olla tarpeeksi aikuinen kestämään ihmisten kysymykset ja ihmettelyt.

[–]TerraFeminarum 3 insightful - 1 fun3 insightful - 0 fun4 insightful - 1 fun -  (1 child)

Koska olen "sateenkaareva" (= homoseksuaali), voin ehkä kommentoida tätä ihan henkilökohtaisesta näkökulmasta: En itse ottaisi asiaa millään lailla esille työpaikallani, opinahjossani tai varsinkaan jossain töiden asiakastapaamisissa. Kuten useammat aiemmat kommentoijat ovat jo maininneet, se ei kuulu työpaikalle. Töissä tehdään töitä, oppilaitoksissa opiskellaan, ja aivan muilla meriiteillä tulisi olla noissa yhteyksissä merkitystä. Henkilökohtaisesti kokisin asian (ja olen saanut kokeakin) nolona. Suoranainen syrjintä ja työpaikkakiusaaminen on sitten asia erikseen, ja sitä yrityksissä on hyvä kartoittaa säännöllisesti. Mielestäni on perusteltua, jos esimerkiksi autistisille henkilöille järjestetään mahdollisuus työskennellä eri tavalla kuin muille, mutta tämä onkin jo aivan toinen keskustelu.

En tiedä, missä kirjoituksen Henri mahtaa olla töissä, mutta luin pride-viikkoon liittyen jutun ainakin eläkeyhtiö Varman yhdenvertaisuuskäytännöistä. Siellä tämä tarkoittaa kai ennen kaikkea unisex-vessoja ja sukupuolineutraaleja nimikkeitä.

Yritysten ensisijainen tehtävä markkinataloudessa on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, ei parantaa maailmaa. Kuvittelisin, että Henrinkin yrityksessä kyse on jonkin sortin pinkkipesusta, enkä oikein usko että hänen työnantajaansa lainkaan kiinnostaa hänen identiteettikipuilunsa niin kauan kun Henri tekee työnsä ja rahaa firmalle.

[–]keksula 2 insightful - 1 fun2 insightful - 0 fun3 insightful - 1 fun -  (0 children)

Hyviä pointteja👌

[–]Koivunen 3 insightful - 1 fun3 insightful - 0 fun4 insightful - 1 fun -  (1 child)

Jos olisin asiakkaana ja joku myyjä tekisi numeron sukupuolestaan suuntaan tai toiseen, pitäisin sitä asiattomana enkä haluaisi olla moisen firman kanssa tekemisissä.

Epäilen myös, että jos henkilöllä on tarve erikseen ilmaista, että hän "ei ole cis" niin silloin hän tuskin on transhoitoja käynyt ja "läpi menevä", vaan kehoaan muuttamatta muunsukupuoliseksi identifoituva. Mitä tällaisella identiteetillä pitäisi olla merkitystä muille kuin hänellle itselleen?

[–]GreenFuzz 1 insightful - 1 fun1 insightful - 0 fun2 insightful - 1 fun -  (0 children)

Mitä tällaisella identiteetillä pitäisi olla merkitystä muille kuin hänellle itselleen?

Niinpä, en usko että asiakkaita juuri kiinnostaa, eikä tarvitsekaan kiinnostaa. Sitäköhän hänen mainitsemansa turvattomuuskin tarkoittaa? Että olo on turvaton, koska ei pääse kertomaan kaikille tästä identiteetistään? Jotenkin erikoinen ajattelutapa.

[–]kapteeni[S] 2 insightful - 1 fun2 insightful - 0 fun3 insightful - 1 fun -  (0 children)