all 11 comments

[–]Louhi[S] 7 insightful - 1 fun7 insightful - 0 fun8 insightful - 1 fun -  (0 children)

TYTTÖJEN PUKUHUONE ei tuntunut Pandasta oikealta, mutta ei siltä tuntunut poikienkaan pukkari. Muunsukupuolisen sukupuoli-identiteetti on jotain muuta kuin yksiselitteisesti mies tai nainen.

Pukuhuoneita ei ole suunniteltu kenenkään sukupuoli-identiteetin validoimiseen. Ne on jaettu miehille ja naisille puhtaasti biosukupuolen perusteella. That's it.

[–]Louhi[S] 6 insightful - 1 fun6 insightful - 0 fun7 insightful - 1 fun -  (1 child)

Tekstin narratiivi on meille kaikille tuttua, tyyliin ''En sopinut miehen/naisen ahtaaseen muottiin ja tajusin siksi olevani trans/muusu''.

Äiti työskenteli terveydenhoitajana äitiysneuvolassa ja isä piti bensa-asemaa ja korjaamoa. Kumpikaan ei tuntunut Pandasta varteenotettavalta vaihtoehdolta omaksi ammatiksi.

Niin ja? Elämässä on muitakin polkuja kuin hoivaaminen tai autojen korjaaminen. Tämä ei ole merkki sukupuoliristiriidasta.

”Koin epämääräistä ulkopuolisuuden ja vääryyden tunnetta. Kävi klassisesti: jo varhaisessa murrosiässä keho alkoi muuttua suuntaan, josta en pitänyt. Se aiheutti pahaa oloa, jota en osannut sanoittaa.”

Tunnen parikin naista, joka vihasi kuukautisiaan ja kehoaan teini-iässä. Se on oikeastaan melko yleistä. Tämäkään ei ole todiste transsukupuolisuudesta.

Panda koki painetta olla kunnon suomenruotsalainen, hyvä tyttö.

”Sellainen, joka pukeutuu murrettuihin sävyihin, ehkä beessiin Gantin villapaitaan, Helly Hansenin takkiin ja käyttää helmikoruja. Ajattelin, että naiseus on hillittyä ja pidättyväistä.”

Stereotypioita, stereotypioita, stereotypioita sekä normi teini-iän kipuilua. Tuttua varmasti kaikille.

En halua tässä vähätellä Erikssonin sukupuoliahdistusta. Hänellä on ollut niin paha olo, että hän on päätynyt hormoneihin ja leikkauksiin asti. Hyvin pitkälle siis.

Ongelmallista on se, että tässä ei ole kyse pelkästään henk. koht. valinnasta muokata omaa kehoa. Sen sijaan tässä yritetään juurruttaa tietynlainen ideologia koko yhteiskuntaan. Transaktivistit yrittävät vaikuttaa politiikkaan ja lääketieteeseen. Transhoitoja pitäisi saada ilman minkäänlaisia tutkimuksia, lapsille pitäisi saada blokkereita, pukkareihin ja vankiloihin pitäisi päästää ihmiset sukupuoli-identiteetin perusteella. Nämä ovat kaikki asioita, joita niin GC- ihmiset kuin taviksestin tietävät olevan täysin järjettömiä.

[–]forkdownthroat 2 insightful - 1 fun2 insightful - 0 fun3 insightful - 1 fun -  (0 children)

En halua tässä vähätellä Erikssonin sukupuoliahdistusta. Hänellä on ollut niin paha olo, että hän on päätynyt hormoneihin ja leikkauksiin asti. Hyvin pitkälle siis. Ongelmallista on se, että tässä ei ole kyse pelkästään henk. koht. valinnasta muokata omaa kehoa. Sen sijaan tässä yritetään juurruttaa tietynlainen ideologia koko yhteiskuntaan. Transaktivistit yrittävät vaikuttaa politiikkaan ja lääketieteeseen.

Samat ajatukset. Yksilötasolla sympatiseeraan ihmisiä, jotka voivat niin pahoin kehossaan että päätyvät transitioitumaan. Sitä en hyväksy, että monet näistä henkilöistä tuntuvat ajattelevan, että koko muun yhteiskunnankin täytyisi tavallaan liittyä tähän mukaan niin, että lakeja muokataan, lääketieteellisiä hoitoja muutetaan, naisten tiloja eliminoidaan jne. pienen vähemmistön vaatimusten ja pahan olon perusteella. Jos joku voi henkisesti huonosti, hän toki tarvitsee asiaan apua, mutta sitä ei saa tehdä muiden kustannuksella.

[–]Samettiorkidea 5 insightful - 1 fun5 insightful - 0 fun6 insightful - 1 fun -  (2 children)

Eräs kaverini pohdiskeli, että mikähän olisi se viranomaistaho, jolle pitäisi tehdä tästä lätinästä ilmoitus. Sairaanhoitajia, joiden mielestä potilaan sukupuolta ei tarvitse tietää? Pandan juttu on lehden kannessa, joten monet Tehyssä tukevat häntä. Jos eivät, Panda olisi naurettu pihalle. Tämä on potilasturvallisuusriski ja genderismille ei pitäisi olla sairaanhoidossa mitään sijaa.

[–]GreenFuzz 1 insightful - 1 fun1 insightful - 0 fun2 insightful - 1 fun -  (0 children)

Totta muuten. Tuostahan voisi kysyä ihan Tehyltä, että mikä on virallinen kanta tähän. Rohkaistaanko sairaanhoitajia tällaiseen ideologiaan? Entä jos potilas haluaa tietää sairaanhoitajan sukupuolen esimerkiksi siksi, että hänelle ollaan tekemässä jonkinlainen intiimi toimenpide ja hän haluaisi itsensä kanssa samaa sukupuolta olevan hoitajan tekemään sen? (Ymmärrän, että monissa tilanteissa tämä ei ole mahdollista, mutta sitä on vähintään oikeus pyytää.) Onko tällöin kysymys "törkeä" ja kyseenalaistaa sairaanhoitajan identiteettiä?

[–]Koivunen 1 insightful - 1 fun1 insightful - 0 fun2 insightful - 1 fun -  (0 children)

Ylipäänsä pitäis kyseenalaistaa sitä, miten sp:n muuttaminen omalla päätöksellä loisi lääketieteellistä disinformaatiota sekä yksilö- että yhteiskunnan / tilastojen tasolla.

[–]Louhi[S] 4 insightful - 1 fun4 insightful - 0 fun5 insightful - 1 fun -  (0 children)

Tehy on siis Suomen suurin sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö.

Odottaisin tällaiselta järjestöltä kykyä pitää genderideologia loitolla, mutta eipä taida onnistua🤷

[–]forkdownthroat 4 insightful - 1 fun4 insightful - 0 fun5 insightful - 1 fun -  (1 child)

Voin tosi huonosti ja oireilin. Minusta tuntui, että feilaan naiseuden ja mistään ei tule mitään.

Tuntuu että "naiseudessa epäonnistuminen" on aika yleinen fiilis muunsukupuoliseksi itsensä identifioituvien keskuudessa. On tosi ironista, että transideologian kannustajat ampuvat itseään jatkuvasti jalkaan vahvistamalla sukupuolirooleja, jotka heille itselleenkin aiheuttavat ahdistusta (eli esimerkiksi juurikin ajavat tätä "jos et ole stereotyyppisen feminiininen, et ole tyttö/nainen ollenkaan"-ajatusmallia sen sijaan että pyrkisivät hajottamaan sukupuolirooleja).

TYTTÖJEN PUKUHUONE ei tuntunut Pandasta oikealta, mutta ei siltä tuntunut poikienkaan pukkari.

Uskon että Pandalla on varmasti ollut oikeasti paha olo kehossaan, enkä sitä vähättele. Mutta samalla nimenomaan näistä pukuhuoneista ja vessoista jauhaminen saa miettimään, että loppujen lopuksi Suomessa asiat ovat monessa mielessä melko hyvin, kun täällä tällainen aika vähäpätöinen asia tuntuu olevan monelle muusulle niin suuri ongelma.

Myös solubiologian opiskelu avasi silmiäni. Ihmisen biologia on monimutkaisempi asia kuin annetaan ymmärtää. Variaatio on valtava, eikä ole ihme, jos ei löydä itseään binäärisestä jaottelusta. Sukupuolta ei voi ajatella edes pelkästään mies–nainen-janana, enemmänkin se on himmeli.

Itselläni on myös biotiedetaustaa, ja nämä alan tieteitä opiskelleet, mutta niitä tahallaan ideologiansa nimissä väärin ymmärtävät ihmiset rasauttavat aina ihan helvetisti. Sitä suuremmalla syyllä, jos henkilö on menossa terveydenhoitoalalle, jolla erityisesti täytyisi olla ihmisen biologiasta faktapohjaista tietoa, eikä toimia noissa asioissa ideologian pohjalta. En päästäisi Pandaa kyllä bilsan kursseista läpi, jos väittäisi meikäläisen tarkastamassa tentissä sukupuolen olevan "himmeli" (...mitä?).

Panda kutsuu itseään leikkisästi transsaarnaajaksi.

Mmm, sinänsä hälyttävänkin sopiva termi, koska transideologiassa on välillä havaittavissa uskontomaisia piirteitä.

Pieniä hämmennyksen hetkiä Panda on huomannut työpaikallaan esimerkiksi silloin, kun hän pyysi miehen työasua. -- Pandan passissa lukee nykyisin mies. Se on vähän vähemmän väärältä tuntuva sukupuoli.

Naissukupuolta edustavien muunsukupuolisten sisäistetyn misogynian tuntuu usein näkevän näistä pikkujutuista, että jos täytyy valita sukupuolitetaanko naiseksi vai mieheksi, he preferoivat usein miestä. Samoin englanninkielisistä pronomineista tunnutaan toivovan usein ennemmin he/they- kuin she/they-komboa...

[–]GreenFuzz 1 insightful - 1 fun1 insightful - 0 fun2 insightful - 1 fun -  (0 children)

Tuntuu että "naiseudessa epäonnistuminen" on aika yleinen fiilis muunsukupuoliseksi itsensä identifioituvien keskuudessa.

Mietin, että mistähän tämä tulee. Osansa on varmaan sosiaalisella medialla ja muulla ulkopuolisella maailmalla, joka tuputtaa perinteisiä sukupuolirooleja. Mutta mahtavatko nämä ihmiset olla myös kodista tai yhteisöstä, jossa nämä roolit ovat hyvin perinteiset? He tuntuvat sisäistäneen ne tavalla, jota minun on vaikea edes tajuta, koska en ole kasvanut erityisen tiukkojen sukupuoliroolien ympäröimänä. Heidän näennäinen kapinointinsa niitä vastaan tuntuu tosi performatiiviselta (ks. "minulla on parta ja käytän glitterlompakkoa" -esimerkki).

Itselleni perinteisestä naisen sukupuolistereotypiasta poikkeaminen on ollut luonnollinen osa omaa persoonaani ja tyyliäni, ei mikään varta vasten pystytetty kapina. En ole nähnyt ongelmaa siinä, että tyylini vaihtelee - toisinaan viihdyn naisellisemmissa vaatteissa, välillä taas en. Omat kiinnostuksen kohteeni ovat aina olleet sekä että - olen kiinnostunut sekä miehisiksi että naisellisiksi mielletyistä asioista, jotka itse miellän vain asioiksi. Enkä usko että tämä on mitenkään poikkeuksellista. Sukupuolistereotypioiden korostaminen on mielestäni aina ollut tunkkaista ja tarpeetonta, teki sitä sitten konservatiivinen sterotypioihin kiintynyt ihminen tai näennäisesti rooleja rikkova erilainen nuori "en ole niin kuin muut tytöt"-tyyliin.

Ehkä olen todella onnekas, kun en ole kasvanut yhteisössä jossa näihin asioihin olisi kiinnitetty paljon huomiota. Ehkä en siksi ymmärrä yhtään, miten niistä stereotypioista poikkeaminen voi olla niin iso asia, ja johtaa (vähän yksinkertaistaen) siihen, että ihminen kokee ettei hänellä ole enää ollenkaan sukupuolta.

[–]GreenFuzz 3 insightful - 1 fun3 insightful - 0 fun4 insightful - 1 fun -  (0 children)

Tässä jutussa vilisevät sukupuolistereotypiat kyllä jaksavat hämmentää:

Korjausprosessin jälkeen Panda on alkanut nauttia naiselliseksi mielletyistä jutuista kuten spa-kokemuksista. Hän jopa meikkaa, kun käy ulkona kavereiden kanssa – jos yöelämään nyt vain joskus koronalta pääsisi. Esimerkiksi kaupan kassalla syntyy ihana ristiriita, kun parrakas Panda kaivaa kissarepustaan pinkin glitterlompakon.

Ketä kiinnostaa asiakkaan repun ja lompakon tyyli? Kassalla työskentelevää myyjääkö? Nuo spa-jutut ja meikkaamiset taas... Ihmiset ovat vapaita tykkäämään ko. asioista sukupuolesta riippumatta. Mutta nytkö hän vasta voi tykätä niistä, kun on muokannut ulkonäköään enemmän miehen kaltaiseksi? Tuntuu, että hän näkee kaiken noiden sukupuolilinssien läpi - voinko tehdä näin, kun tämä on tyttöjen ja tämä on poikien juttu.

”Olin puhumassa oikeusminis­teriössä, oikeusministerikin oli paikalla. Aloitin, että minutkin on pakkosterilisoitu tämän lain vuoksi. Laki on karu. Hedelmättömyysvaade on yksi osa isoa kokonaisuutta, mutta se on ollut media­seksikkäänä aiheena paljon tapetilla.”

Pakkosteriloitu? Nukutettu ja leikattu lisääntymiskyvyttömäksi oman tahtosi vastaisesti? Sillä sitähän se tarkoittaa. Transsukupuolisen juridiseen sukupuolen vaihtamiseen sen sijaan vaaditaan hormonihoidoilla aikaansaatu lisääntymiskyvyttömyys, joka saattaa jäädä myös väliaikaiseksi, mikäli hormonihoito jossakin vaiheessa lopetetaan. Hormonihoitoihin ei ole pakko kenenkään lähteä. THL ei ole tilastoihinsa kirjannut yhtään varsinaista sterilointia (leikkausta) tällaisen syyn vuoksi, eli juridisen sukupuolen vaihtamisen vuoksi. Eli tämän pakkosterilointi-sanan käyttäminen on todella harhaanjohtavaa tai oikeastaan valheellista.

[–]Louhi[S] 1 insightful - 1 fun1 insightful - 0 fun2 insightful - 1 fun -  (0 children)