you are viewing a single comment's thread.

view the rest of the comments →

[–]GreenFuzz 4 insightful - 1 fun4 insightful - 0 fun5 insightful - 1 fun -  (2 children)

Itsekin olen ollut ehkä jonkin asteinen liberaalifeministi, vaikken sitä tuolloin tiennytkään. Viimeisen puolentoista vuoden aikana ajatukseni monista asioista ja politiikasta ovat muuttuneet, mukaan lukien feminismistä. Nyt hämmästyttää, miten ristiriidassa materiaalisen todellisuuden kanssa jotkut entiset mielipiteeni olivat. Huomaan nyt, että koin kognitiivista dissonanssia joissakin asioissa, mutta suljin sen pois mielestäni.

Tiesin kyllä, että narukäsimiehet pystyvät voittamaan minut, vahvan naisen, kädenväännössä ja vetämään leukoja treenaamatta kertaakaan. Siitä huolimatta uskottelin itselleni, että naisten ja miesten välillä ei oikeastaan juurikaan ole eroja, vaan suurempia erot ovat ihmisyksilöiden välillä (en enää muista, tarkoitinko samaa vai eri sukupuolta olevien yksilöiden). Enkä oikeastaan ajatellut näitä asioita kovin paljon tai haastanut itseäni, joten pystyin pitämään mielipiteeni ennallaan. Lisäksi olin yliopistomaailmassa, jossa kaikki oli sosiaalista konstruktiota muutenkin - olin siis tietynlaisessa kuplassa ja sain sieltä vaikutteita ajatusmaailmaani. Olen myös joskus lukenut, tai ainakin yrittänyt lukea, Judith Butleria. Se, mitä siitä sekavuudesta ymmärsin, taisi myös vaikuttaa ajatuksiini sukupuolesta. Olin kiinnostunut "sukupuolen moninaisuudesta" ja uskoin sukupuoli-identiteetteihin, huolimatta siitä että minulla ei sellaista koskaan ollut (ja sekös minua ihmetytti). Transasioissa olin kyllä varovaisen kriittinen: mielestäni ihmisten ei ehkä olisi tarvinnut mennä medikaalisiin ja kirurgisiin hoitoihin, jos he olisivat saaneet toteuttaa persoonallisuuttaan vapaasti ilman ahtaita sukupuolirooleja.

Yksi asia, joka aina tuntui vieraalta ja jossa jotenkin vaistomaisesti laitoin vastaan, oli naisten seksualisoinnin esittäminen vapauttavana ja feministisenä. Burleski oli kova juttu tietyissä piireissä mennävuosina, ja sitä kuvattiin usein mediassa voimaannuttavana, ja kuinka naiset siinä ottavat takaisin seksuaalisuutensa ja kehonsa ja ovat subjekteja eivätkä objekteja. Yritin sisäistää tämän ajatuksen ja olla sitä mieltä, että burleski on jees. En kuitenkaan ihan päässyt kiinni siihen, miten old school -tyylin strippaus rullakiharat päässä on feminististä ja voimaannuttavaa. Sanottakoon nyt vielä, että jos joku haluaa harrastaa burleskia tai katsoa sitä ja kokee siitä voimaantuvansa, niin antaa mennä, ei se ole minulta pois. Toivoisin vain, ettei sitä esitettäisi mediassa feminismin ja naisen seksuaalisen vapautumisen huipentumana. Minusta alkoi jossain vaiheessa tuntua, että olen jotenkin estynyt, kun pelkkä ajatuskin burleskiesityksen katsomisesta tuntui vaivaannuttavalta.

Postmodernistinen kaiken dekonstruointi tekee mut nykyään aivan hulluksi. On mahdotonta keskustella ihmisten kanssa, jotka ajattelevat niin. Esimerkkinä ystävä, jolle yritin selittää naisten tilojen (pukkarit, turvakodit, vankilat jne) tärkeyttä, ja perustelin sitä miesten rikostilastoilla. Sanoin, että miehet tekevät enemmän seksuaali- ja väkivaltarikoksia, eli naisten riski joutua väkivallan tai ahdistelun uhriksi kasvaa, jos naisten tiloihin päästetään miehiä vain heidän sukupuoli-identiteettinsä perusteella. Tuttavani mukaan tilastot rekisteröivät vain ihmisen juridisen sukupuolen, eivät biologista, ja biologinen sukupuoli on monimutkainen ja väärinymmärretty. Eli toisin sanoen tilastot eivät kerro mistään mitään, koska emme ilmeisesti voi tietää näiden tilastoitujen rikoksentekijöiden todellista biologista sukupuolta. Kun ympäröivä todellisuus dekonstruoidaan tällä tavalla, on aivan mahdotonta esittää enää mitään väitteitä mistään ihmisryhmistä, tai ylipäätänsä kerätä tilastotietoakaan. Emmehän voi oikeastaan tietää minkään sukupuolen edustajista mitään, koska oikeasti he saattavatkin olla jotain muuta sukupuolta.

[–]exhausted 2 insightful - 1 fun2 insightful - 0 fun3 insightful - 1 fun -  (1 child)

Postmodernistinen kaiken dekonstruointi tekee mut nykyään aivan hulluksi. On mahdotonta keskustella ihmisten kanssa, jotka ajattelevat niin. [...] Kun ympäröivä todellisuus dekonstruoidaan tällä tavalla, on aivan mahdotonta esittää enää mitään väitteitä mistään ihmisryhmistä, tai ylipäätänsä kerätä tilastotietoakaan. Emmehän voi oikeastaan tietää minkään sukupuolen edustajista mitään, koska oikeasti he saattavatkin olla jotain muuta sukupuolta.

No tämä! Tulen hulluksi kun mikään ei enää merkitse mitään tai mikä tahansa voi merkitä oikeastaan mitä tahansa. Keskustelu on ihan mahdotonta ja huomaan tämän kaiken dekonstruktoimisen hiipineen sisälle myös omaan ajatteluuni siten, että eksyn ties mihin ihme solmuihin ja umpikujiin syövytettyäni mieltäni vuosia queerillä mentaaliakrobatialla. On toki hyväkin asia ymmärtää tämän ihmisten välisen todellisuuden rakenteiden koostuvan jossain määrin sopimuksista ja on hyvä näitä sopimuksia osata myös kriittisesti tarkastella, mutta nyt todellakin aletaan mennä kohti sellaista "totuudenjälkeistä aikaa" että ihan kaikki muuttuu mentaalihötöksi ja jokainen voi elellä omassa fantasiakuplassaan. Jännityksellä odotan sitä kuinka tää yhä enemmän eskaloituu siihen, että kaikki elävät omassa psykoosissaan materiaalisen todellisuuden konkreettisuuden yrittäessä epätoivoisesti muistuttaa itsestään yhä voimakkaammilla luonnonkatastrofeilla.

[–]GreenFuzz 2 insightful - 1 fun2 insightful - 0 fun3 insightful - 1 fun -  (0 children)

Mä olen myös joutunut vähän opettelemaan pois siitä sosiaalisen konstruktion ajattelumaailmasta. Kuten sanoit, totta kai niitäkin on olemassa ja niidenkin analysointi voi olla hyödyllistä. Mutta jos fyysinen todellisuus nähdään sosiaalisena konstruktiona, on aika vaikea keskustella mistään, kun jokaisella ihmisellä on oma totuutensa.

Kiinnostavaa on, kuinka queerteoriassa sukupuoli näyttäytyy vain performanssina ja konstruktiona, mutta postmodernistiseen perinteeseen myös kuuluvassa critical race theoryssa taas rotu ei ole sitä. Ei ainakaan samalla tavalla. Ihminen ei voi identifioitua rodustaan pois, huolimatta siitä että rotu on biologisesti aika häilyvä käsite jota on kyseenalaistettu paljon, eikä ainakaan täällä ole tapana edes käyttää sellaista termiä (jenkeissä taas on). Sukupuoli taas ei ole häilyvä, mutta siitä on tehty sellainen teoretisoimalla siitä abstrakti käsite ja koettu identiteetti. (Toki voi olla että CRT:ssä nähdään rotu sen kautta, mihin rotuun muut ihmiset luokittelevat yksilön kuuluvan. En ole varma.)