you are viewing a single comment's thread.

view the rest of the comments →

[–]TerraFeminarum[S] 1 insightful - 1 fun1 insightful - 0 fun2 insightful - 1 fun -  (12 children)

Linkki Ylen juttuun, jossa kritisoidaan translain uudistuksen viivästymistä koronatilanteen vuoksi.

Rajala toivoo, että työpaikoissa eri ihmisryhmät otettaisiin huomioon ennen kuin vähemmistön edustaja itse joutuu vaatimaan kunnioitusta itseään kohtaan. Vaikka vähemmistöjen edustajia ei olisikaan paikalla, voidaan yhteisesti sopia, millä tavalla ihmisistä työpaikoilla puhutaan.

– Tehtäisiin työpaikasta vastaanottava vähemmistöille, olivat he näkyvästi paikalla tai eivät. Työpaikasta voi tehdä fyysisesti esteettömän ennen kuin ensimmäinen työntekijä pyörätuolissa ilmaantuu paikalle tai lähtökohtaisesti voitaisiin käyttää sukupuolineutraalimpaa kieltä, Rajala sanoo.

Olen yhtä mieltä siitä, mitä tulee fyysiseen esteettömyyteen. Vammaisten mahdollisuuksia osallistua työelämään tulisi parantaa. Mielestäni ketään ei tule myöskään syrjiä ja työpaikkakiusaamiseen tulee olla nollatoleranssi, mutta mitähän tuolla kielenkäytöllä tässä oikeasti tarkoitetaan...?

Rajala kirjoitti myös työnantajansa blogiin kaapistatulokokemuksestaan (blogikirjoitukseen on linkki myös Ylen jutussa):

Things that made coming out harder:

  1. Being the only one

[...]

  1. Slack conversations

In my process of evaluating risks and mentally preparing for coming out, I did the potentially very unwise thing of looking into my company’s Slack history. I used every search term I could think of to find conversations regarding LGBT+ people and read through every single result. While I didn’t find anything horrible or condemning, I left my search wondering whether I’d eventually end up debating my rights or identity with someone on Slack.

[...]

I am not trying to deny your right to have conversations or make jokes. But when you are talking or joking about a minority – especially online – try to step back and look at your messages as if you were in that minority – or at least as if someone from that group was present. Would you say the same things aloud in an office that you’re writing on Slack? Does the lack of tone and facial expressions change how your message is viewed? Also, for me personally, it’s not the joke or comment that I am worried about, but potential attitudes and believes behind it. Will the person making a distasteful joke have a problem with me? I can’t know.

Rajala ei tietenkään voi laatia työnantajansa alustalle blogikirjoitusta, jossa toteaa kokemuksen olleen kauhea, työnantajan syrjivä ja työkavereiden mulqvisteja. Työnantaja saa tästä mukavaa imagonkohotusta.

Tämä koko juttu pisti miettimään onko transaktivistien pelottelu- ja syrjintäretoriikalla vaikutusta tällaisiin kokemuksiin? Ehkä Rajala ei olisi pelännyt kaapistatuloa niin paljon, jos kaikkea mahdollista ei syytettäisi transfobiseksi ja transihmisten itsemurhatilastoja ja murhalukuja liioiteltaisi jatkuvalla syötöllä. Silloin myös Slackissa heitetty läppä asettuisi ehkä oikeisiin mittasuhteisiinsa. Hyvä kuitenkin, että Rajalan kokemus on positiivinen. Nämä olivat siis ainoat Rajalan kaapistatuloa vaikeuttaneet tekijät, siinä missä helpottaneita tekijöitä oli viisi.

Samalla toisaalla kerrotaan naisvaltaisten alojen alipalkkauksesta ja naisten mahdollisesta syrjinnästä Lapin yliopiston rekrytointiprosessissa. Auttaako vaadittu sukupuolineutraalius näihin ilmiöihin, vai olisiko järkevämpää muuttaa asenteita naisia kohtaan? Miten transihmisten kohtaamat ongelmat työpaikoilla suhteutuvat esimerkiksi vammaisten ja naisten kohtaamiin?

Bonus vielä Ylen artikkelin lopusta:

Rajala hämmentyy ajatuksesta, että hänen tarinansa voisi olla esikuvana toiselle transhenkilölle.

– Totta kai ajatus tuntuu hyvältä, jos voin olla esikuva kaapista ulostulo -prosessissa. Siinä tilanteessa olisin itse kaivannut esikuvaa, hän sanoo.

Muuten rooli esikuvana tuntuu aika isolta.

– Olen vasta 26-vuotias enkä edes tiedä mitä haluan lounaaksi! Rajala nauraa.

Yikes...

[–]GreenFuzz 2 insightful - 1 fun2 insightful - 0 fun3 insightful - 1 fun -  (7 children)

Näin ensimmäisenä kommenttina pakko sanoa, että jutussakin mainittu translain läpimenon mahdollisuus ahdistaa mua. En tiedä, onko mahdollista että sukupuolen itsemäärittelyoikeuden vaatimus ei menisikään läpi nyt kun esimerkiksi Englannissakin se torpattiin. Pitääkö mun laittaa toivoni perussuomalaisiin ja kristillisdemokraatteihin tässä asiassa? Outo ajatus, mutta tämän asian suhteen on jo joutunut tottumaan siihen, että liittolaisia löytyy erikoisista paikoista.

Ihmetyttää artikkelissa käytetty "transihmisyys". Eikö ole ollut tapana puhua transsukupuolisuudesta, vai onko sekin jo transfobiaa? Onko nyt kyseessä aivan uusi ihmistyyppi? Hiukan myös tuntuu epäreilulta, jos hän vertaa omaa tilannettaan vammaisten oikeuksiin työpaikalla. Ja kunnioitusta tulee tietenkin jokaisen nauttia töissään, olettaen että itse myös osoittaa kunnioitusta muille. Mutta mitä kunnioitus tässä tarkoittaa? Tarkoittaako se sitä, että "sukupuolittunutta" kieltä ei voi käyttää, koska yhdelle työntekijälle tulee siitä huono mieli? Enkä nyt puhu tässä mistään typerästä tytöttelystä tms.

Ja hän siis oikeasti kaivoi läpi yhtiön Slack-viestien historian? Kuulostaa hiukan pakkomielteiseltä ja ylivarautuneisuudelta. Ja voi tosiaan olla, että pelottelupropaganda on toiminut häneen.

[–]Koivunen 4 insightful - 1 fun4 insightful - 0 fun5 insightful - 1 fun -  (6 children)

Propagandaahan tuo on. Pitää laittaa paljon postia translain todellisista vaikutuksista esim. naisille ja naisten urheilulle kansanedustajille läpi puoluerajojen. Ei heitetä pyyhettä kehään vaan vedotaan esim. demareiden, kokoomuksen ja keskustalaisten jalat maassa oleviin tyyppeihin. Niin se britanniassakin torpattiin, koska se on oikeasti enemmistön mielestä huono, todellisuuden vastainen esitys. Suomessa itsemäärittelyä vastustaa enemmistö puoluekannasta riippumatta: https://oikeamedia.com/o1-143911

[–]GreenFuzz 2 insightful - 1 fun2 insightful - 0 fun3 insightful - 1 fun -  (0 children)

Niin, mietin vaan lukevatko he yhteydenottoja ihmisiltä, ja pitäisikö tehdä joku kansalaisaloite aiheesta. Toisaalta jos kirjoittaa yhden tekstin ja lähettelee sitä kaikille, niin ehkä joku tarttuu asiaan.

[–]MsTig0 2 insightful - 1 fun2 insightful - 0 fun3 insightful - 1 fun -  (2 children)

Voisi myös miettiä, mitkä ovat sellaiset puolueet ja edustajat, joihin kannattaisi yrittää vaikuttaa. Esmes Vasemmiston Honkasalo on liputtanut translain uudistuksen puolesta, joten hän saattaa olla vähän turha, mutta löytyisikö vassareista toista mieltä olevia. (Vas ja vihr tosin saattavat olla ihan menetettyjä tässä asiassa.)

[–]TerraFeminarum[S] 2 insightful - 1 fun2 insightful - 0 fun3 insightful - 1 fun -  (0 children)

Ehkä tässä asiassa kannattaa luottaa vähän vanhempiin kansanedustajiin? Toisaalta koko vasemmiston (SDP + Vas.) kannatus on ollut laskusuhdanteinen pitkään ja noussut vasta Marinin kaudella, minkä vuoksi he ovat olleet riippuvaisia nuoremmista liberaalikuplan äänestäjistä. Tämän vuoksi olen vähän skeptinen myös demareiden suhteen. Kokoomus ja Keskusta taas voivat paremmin indentifioitua samoihin kysymyksiin kuin KD ja PS, sillä niiden äänestäjäkunta on osittain erilainen.

[–]GreenFuzz 1 insightful - 1 fun1 insightful - 0 fun2 insightful - 1 fun -  (0 children)

Itse en ainakaan tiedä yhtään, ketkä poliitikot voisivat olla avoimia tälle aiheelle. Luulen myös, että vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat eivät ole niitä kaikista todennäköisimpiä! Toki jos sattuu tietämään vaikka jonkun järkevän oloisen kunnallispoliitikon, heillä saattaa olla tietoa eduskunnassa olevista oman puolueensa poliitikoista.

[–]TerraFeminarum[S] 1 insightful - 1 fun1 insightful - 0 fun2 insightful - 1 fun -  (1 child)

Viime vaaleissa tietyt puolueet (varmaan kaikki paitsi PS ja kristilliset) oli sitoutettu ajamaan sateenkaari-ihmisten oikeuksia. Vaikka eihän tämän tarvitse merkitä mitään, muistammehan edelleen Sipilän hallituksen koulutuslupauksen.

Jos mediassa syntyisi tarpeeksi iso älämölö asiasta kuten Briteissä, kurssi voisi Suomessakin muuttua. Nythän mediassa puhutaan "translain muutoksena" vain "sterilisaatiopakon" poistamisesta.

[–]GreenFuzz 1 insightful - 1 fun1 insightful - 0 fun2 insightful - 1 fun -  (0 children)

Jos mediassa syntyisi tarpeeksi iso älämölö asiasta kuten Briteissä

Niinpä! Valitettavasti valtamediat ovat todella syvällä tuossa sukupuoli-identiteettikuplassa. Vaihtoehtomedioita taas ei useinkaan pidetä uskottavina. Ehkäpä ainoa tapa, jolla mediassa voitaisiin saada huomiota tälle asialle, olisi poliitikkojen kautta. Ja mieluiten tietenkin muiden poliitikkojen kuin KD, koska silloin ne on helppo kuitata sanomalla että taas nuo foobikot tuolla jotain huutelee, pelkästä vihasta kumpuaa tämäkin hyi.

[–]GreenFuzz 1 insightful - 1 fun1 insightful - 0 fun2 insightful - 1 fun -  (3 children)

Linkkaamastasi blogikirjoituksesta:

Public restrooms are anything but calming for me and many other trans people. I don’t feel safe or welcome in either binary option. I’ve been screamed at in a women’s restroom and using the men’s scares me because I am a tiny, weak man with a high voice. And while I was still in the closet, even picking a gendered single stall bathroom felt stressful. Either I would betray my identity or potentially raise questions.

Ymmärrän, että on todella ikävää jos naisten tiloissa olevaa "ei-naisellisen" näköistä naista tullaan piinaamaan ja kyseenalaistamaan, ja olen kuullut näitä esimerkkejä muiltakin (ja kyseessä ei ole ollut mikään trans, vaan butch lesbonainen). Minunkin sukupuoltani on joskus ihmetelty ja luettu väärin, yksi näistä tilanteista oli naisten vessassa. Olen siis pitkä nainen, ja varsinkin lyhyillä hiuksilla olin muiden ihmisten mielestä ilmeisen androgyyninen ulkonäöltäni. Mutta mitä muuta ihminen voi siinä tilanteessa tehdä, kuin sanoa ihan rauhallisesti että kuulun oikeasti tähän sukupuoleen ja siksi olen tässä vessassa? Mua myös hämmästyttää, kuinka huonosti ihmiset joskus lukevat sukupuolen ulkoisia tunnusmerkkejä, vaikka samalla myönnän että naiset paljon onnistuneemmin "käyvät miehistä" kuin toisin päin (siis vaatteet päällä toim. huom.).

Ja häntä pelottaa käydä miesten vessassa. Mutta samalla meidän pitäisi ajatella, että miehet, joita pelottaa käydä miesten vessassa, voivat tulla naisten vessaan, ja kuitenkin transmiesten kuuluisi oikeasti käydä miesten vessassa koska sukupuoli-identiteetti. Musta vaan tuntuu, että tää on jotenkin ihan ratkaisematon yhtälö. (Paitsi toki vessatilat on se helpoin, jos vaan tehdään niitä yhden kopin vessoja joissa on kaikki varusteet sisällä.)

[–]TerraFeminarum[S] 2 insightful - 1 fun2 insightful - 0 fun3 insightful - 1 fun -  (2 children)

Anteeksi nyt vain, mutta ihan kuvan perusteella: Miten ko. henkilöä voisi luulla mieheksi niin, että hänelle suorastaan huudetaan? Minullakin on ollut näitä väärinkäsitystilanteita, jotka ovat ärsyttäviä, mutta niistäkin voi selvitä ihan kommunikoimalla. Vessoista nyt tehdään jotain elämää suurempaa ongelmaa, koska sen isompia pulmia näillä ihmisillä ei vaikuta olevan. Kirjoittajan kannattaisi kasvattaa vähän munaa jos meinaa kyetä elämään miehenä, tai sitten harkita kahteen kertaan, onko transitio sittenkään niin hyvä ratkaisu. Totta on, että hänen turvallisuutensa on enemmän vaarassa miesten vessoissa, mutta sen syy ei ole transfobiassa.

[–]GreenFuzz 2 insightful - 1 fun2 insightful - 0 fun3 insightful - 1 fun -  (1 child)

Kuten sanottua, ihmiset tunnistavat näitä asioita välillä aika huonosti. Ehkä häntä on luultu nuoreksi pojaksi? Ja toki kyseessä on hänen kertomuksensa, vaikeahan meidän on tietää mitä se huutaminen todellisuudessa on ollut. Mutta kun lukee tuota hänen kuvaustaan näistä vessajutuista ja muista, piirtyy kyllä kuva ihmisestä jolla on aika matala kynnys ahdistukselle. Jossain youtube-videossa joku kommentoi, että mitä jos transsukupuolisia koskeva narratiivi julkisuudessa olisikin toisenlainen: jos koko ajan painotettaisiin, että koska ihmiset eivät tiedä ja tunnista sukupuoltasi (tai toivottua sukupuoltasi), ja koska sinulla saattaa esimerkiksi olla syntymäsukupuolesi mukainen henkkari, epämiellyttäviä ja hankalia tilanteita tulee. Että tähän lähteäkseen täytyy olla todella paksu nahka, ja että transsukupuolisen täytyy olla itsevarma, sitkeä ja kärsivällinen. Sen sijaan koko ajan painotetaan uhrinäkökulmaa, näiden ihmisten haurautta, ja yritetään välttää näitä hankalia tilanteita muokkaamalla ympäröivää todellisuutta vessoista, käyttäjätunnuksista ja käytetystä kielestä lähtien. Parempi olisi ehkä miettiä, miten ihmisen selviytymiskeinoja voi vahvistaa niin, että hän ei mene rikki siitä ahdistuksesta, jota nämä hankalat tilanteet voivat aiheuttaa. En tietenkään puhu tässä mistään oikeasta syrjinnästä tai epäasiallisesta kohtelusta, vaan ainoastaan väärinkäsityksistä ja vaikeuksista, joita aiheuttaa esim. se, että henkkarin kuva tai sukupuolimerkintä ei vastaa ihmisen ulkonäköä ollenkaan.

[–]TerraFeminarum[S] 2 insightful - 1 fun2 insightful - 0 fun3 insightful - 1 fun -  (0 children)

Jossain youtube-videossa joku kommentoi, että mitä jos transsukupuolisia koskeva narratiivi julkisuudessa olisikin toisenlainen: jos koko ajan painotettaisiin, että koska ihmiset eivät tiedä ja tunnista sukupuoltasi (tai toivottua sukupuoltasi), ja koska sinulla saattaa esimerkiksi olla syntymäsukupuolesi mukainen henkkari, epämiellyttäviä ja hankalia tilanteita tulee. Että tähän lähteäkseen täytyy olla todella paksu nahka, ja että transsukupuolisen täytyy olla itsevarma, sitkeä ja kärsivällinen.

Tämä on todella hyvä ajatus. Pelottelua transihmisten huonosta asemasta ja kaikkialla luuraavasta transfobiasta voisi vähentää, jotta transprosessiin lähtijät eivät tulkitsisi noita ikäviä tilanteita automaattisesti suurin piirtein viharikokseksi.