you are viewing a single comment's thread.

view the rest of the comments →

[–]Louhi[S] 6 insightful - 1 fun6 insightful - 0 fun7 insightful - 1 fun -  (0 children)

Sukupuoli on made-up concept, ja nuoret nykyään tietävät sukupuolen moninaisuudesta enemmän. Nuorille tarjotaan vaihtoehtoja olla mitä ja ketä he haluavat, eikä heitä pakoteta yhtä vahvasti tiettyyn muottiin vauvasta saakka.

Sukupuoliroolit (gender) ovat sosiaalinen konstruktio. Siinä ei ole mitään biologista, että joku poika haluaa leikkiä pikkuautoilla tai että tyttö haluaa leikkiä prisessaleikkejä. Nämä ovat persoonallsuuden piirteitä, joihin ympäristö voi vaikuttaa voimakkaasti. Eri kulttuureissa kautta aikojen on esiintynyt vaihtelua näissä rooleissa.

Sen sijaan biologinen sukupuoli on pysynyt samana jokaisessa kulttuurissa kautta aikojen. On ihmisiä, jotka tuottavat munasoluja (naiset) ja ihmisiä, jotka tuottavat siittiöitä (miehet). Intersex-ihmiset eivät tätä muuta miksikään.

Transaktivistien mukaan ihminen, joka ei sovi sukupuolirooleihin, ei olekaan enää syntymäsukupuoltaan vaan jotain muuta. Siinä ei ole sinänsä mitään pahaa määritteleekö joku itsensä mieheksi, naiseksi, muusuksi tai pöytälampuksi. Ongelma on se, että transidentiteetti on usein selviytymismekanismi, jonka alle piilotetaan jotain vakavampaa (kuten trauma, syömishäiriö, sisäistetty homofobia jne.). Vakavinta on, että paine lääketieteelliseen sukupuolenkorjaukseen on kova, ja pahimmassa tapauksessa ihminen aiheutta itselleen pysyvää haittaa.