all 8 comments

[–]Turkoosi 5 insightful - 1 fun5 insightful - 0 fun6 insightful - 1 fun -  (2 children)

Se mikä minua tuossa jutussa kiinnitti huomion oli, että Henny aika suoraankin sanoo transiutuneensa nimenomaan lähinnä ulkopuolisista ja käytännöllisistä syistä. Vähän tällainen olo minulla hänestä on koko ajan ollutkin, että ei varsinaisesti ole edes transsukupuolinen. Onkohan joutunut yhteisön painostuksen kohteeksi?

[–]jokuvaan 4 insightful - 1 fun4 insightful - 0 fun5 insightful - 1 fun -  (1 child)

Henny on puhunut tästä aiheesta aiemmalla videolla. Itsellenikin jäi vahva mielikuva, että Hennyn transition takana ovat esisijaisesti ympäröivän yhteiskunnan paineet sopia muottiin. Tämä ei ehkä ole ainoa syy, mutta se on taatusti yksi merkittävimmistä. Ei ole helppoa olla erilainen mies (tai nainen).

[–]Turkoosi 3 insightful - 1 fun3 insightful - 0 fun4 insightful - 1 fun -  (0 children)

Joo olen katsonut tuonkin videon. Siksi mua jotenkin ärsyttää, että hänen transulostulonsa aiheutti kovan "rohkeaa ja ihanaa!" kiittely vyöryn, vaikka oikeasti minusta on vain surullista, että hänen on tunnustauduttava transiksi voidakseen olla rauhassa sitä mitä on.

[–]GreenFuzz 5 insightful - 1 fun5 insightful - 0 fun6 insightful - 1 fun -  (2 children)

Tässä jutussa (nuorten omissa kertomuksissa) huomio kiinnittyy erityisesti siihen, että sukupuolesta puhutaan koko ajan sukupuoliroolien kautta. Sen sijaan, että kritisoitaisiin sukupuolirooleja, päädytäänkin kritisoimaan koko sukupuolen käsitettä. Tää on juuri nykyajan ongelma. Sukupuolirooleja voikin hyvällä syyllä kritisoida, mutta miten se onnistuu jos ihmiset luopuvat kokonaan sukupuolen käsitteestä, kun eivät mahdu niihin ahtaisiin rooleihin? Tää ajattelutapa vaan pönkittää niitä rooleja ja sotkee biologian ja sukupuoliroolin keskenään.

Mua vähän ihmetyttää nuorten valittelu siitä, että nykyään on niin vaikeaa olla sellainen kuin haluaa ja kukaan ei ymmärrä, kun olen muunsukupuolinen (ketään ei todennäköisesti juurikaan kiinnosta). Ja se, että selvästi naisen näköinen nuori nainen kipuilee sen kanssa, kuinka hän on todella androgyyninen ja on "joutunut elämään naisena". Newsflash: me kaikki joudutaan. Suurella osalla meistä on myös ollut niitä samoja fiiliksiä murrosiässä, että kehon muutokset ovat epätoivottuja. Ja tää normaali kehityksen ja murrosiän osa on nykyään joku diagnoosi joka tarkoittaa että ihmisessä on jotakin vialla, ja hänen täytyy identifioitua pois koko sukupuolestaan?

Ehkä olen joku poikkeus, mutta olen ollut teinistä lähtien ulkonäön ja pukeutumisen suhteen omilla linjoillani enkä välittänyt hirveästi siitä, mitä muut siitä ajattelivat. Olen muun muassa ajanut hiukset pois pariin otteeseen, eikä ketään lopulta hirveästi kiinnostanut, ei teininä eikä aikuisena - enemmän taisin saada positiivista palautetta kuin negatiivista. Mun kouluympäristössä ja muussa elämässä seksuaalivähemmistöt on olleet normaali osa yhteisöä. Kiusaamista tai selän takana naureskelua on ollut, mutta ne ovat enemmänkin olleet yksittäisiä soraääniä. Ymmärrän, että ihmiset asuvat erilaisissa ympäristöissä ja pyörivät erilaisissa piireissä, ja joissakin piireissä ollaan tiukempia näiden asioiden kanssa. Mutta onko todella niin, että maailma on muuttunut niin ahdasmieliseksi, että 2020-luvun Suomessa "androgyyni" tyttö kokee suurta ahdistusta siitä että näyttää niin erilaiselta kuin muut (ja kuvien perusteella ei edes näytä), kun taas 1990-luvulla ja 2000-luvulla tää oli ihan sallittua? Toisaalta se ryhmä jossa on oikeasti haastavampaa poiketa sukupuolirooleista on miehet. Tuo Hennyn tarina on myös aika surullinen, jos henkilö lähtee ympäristön paineesta transhoitoihin, koska on ns. vääränlainen mies.

Sosiaalinen media on toki myös yksi asia, joka luo nuorille paineita, ja mahdollistaa myös sen että suurellakin yleisöllä voi olla mielipide jonkun ulkonäöstä. Kiusaaminen ja väkivalta ovat aina vakavia asioita ja niistä en tässä puhu, mutta mulle piirtyy joistakin näistä haastatteluista sellainen kuva, että nuoret antavat aivan liian paljon merkitystä sille, mitä muut ihmiset heistä ajattelevat ja sanovat. Mitä sitten, jos joku vanhempi ihminen ei validoi identiteettiäsi? Se lienee aika tavallinen nuorten kokemus, eikä siitä tarvitse murtua.

[–]TerraFeminarum[S] 2 insightful - 1 fun2 insightful - 0 fun3 insightful - 1 fun -  (1 child)

Mutta onko todella niin, että maailma on muuttunut niin ahdasmieliseksi, että 2020-luvun Suomessa "androgyyni" tyttö kokee suurta ahdistusta siitä että näyttää niin erilaiselta kuin muut (ja kuvien perusteella ei edes näytä), kun taas 1990-luvulla ja 2000-luvulla tää oli ihan sallittua?

Sosiaalinen media on toki myös yksi asia, joka luo nuorille paineita, ja mahdollistaa myös sen että suurellakin yleisöllä voi olla mielipide jonkun ulkonäöstä. Kiusaaminen ja väkivalta ovat aina vakavia asioita ja niistä en tässä puhu, mutta mulle piirtyy joistakin näistä haastatteluista sellainen kuva, että nuoret antavat aivan liian paljon merkitystä sille, mitä muut ihmiset heistä ajattelevat ja sanovat.

Ongelmana on tässä varmasti juuri se, että nämä nuoret ovat todella kasvaneet somessa ja käyttävät sitä niin paljon, että somemaailma tuntuu heille todellisemmalta kuin oikea maailma. Somemaailmahan perustuu jatkuviin tykkäyksiin eli validiointiin, ja tämä varmaan vaikuttaa heidän ajatteluunsa (ja jopa aivoihinsa) niin, että he alkavat odottaa vastaavaa positiivista feedbackia myös tosielämässä, jossa vuorovaikutus perustuu ihan muuhun. Samalla pienikin kritiikki voi kai tuntua isolta asialta, varsinkin kun tottuu vain oman kuplan sisäiseen ajatteluun. Lisäksi somessa filtterikuplia vaikuttaa olevan näille nuorille aika rajatusti: nk. instatytöt (tiukan naisroolin mukaiset pornoistuneet kiiltokuvat) ja queer-/transkultti (joka paisuttaa ja validioi pienintäkin "dysforian" poikasta ja liioittelee ympäristön transfobiaa oikealta ja vasemmalta).

[–]Koivunen 1 insightful - 1 fun1 insightful - 0 fun2 insightful - 1 fun -  (0 children)

Olet joko instatyttö tai transpoika? Joka ajalla on omat nuorisokulttuurinsa. Noi on sitten nyt ne tän ajan jutut.

[–]jokuvaan 3 insightful - 1 fun3 insightful - 0 fun4 insightful - 1 fun -  (0 children)

Jotkut vastanneista olisivat valmiita luopumaan biologisesta sukupuolesta kokonaan.

"Miksi sukupuolella on tänä päivänä mitään väliä? Kaikilla tulee olla yhtäläinen oikeus elää itsensä näköistä elämää, ilman ulkoisia paineita normeihin istumisesta." 26-vuotias ammattiin opiskeleva mies, Kokkola.

Onko tässä joku journalistin tulkintamoka? Vai ovatko vastaajat todellain sanoneet haluavansa ''luopua biosukupuolesta''? Koska olen aika varma, että tämä 26v mies Kokkolasta ei sitä tarkoita.

[–]TerraFeminarum[S] 2 insightful - 1 fun2 insightful - 0 fun3 insightful - 1 fun -  (0 children)

Lähetimme nettikyselyn lukioihin ja ammattiopistoihin eri puolella Suomea. Siihen vastasi noin 1 200 18–30-vuotiasta nuorta.

Selvä enemmistö on sitä mieltä, että sukupuoli ei määritä sitä, mitä he voivat elämässään tehdä.

Silti sukupuolten ja sukupuolettomuuden tasa-arvossa on edelleen paljon asioita, jotka vastaajia ärsyttävät.

[...]

Jotkut vastanneista olisivat valmiita luopumaan biologisesta sukupuolesta kokonaan.

"Miksi sukupuolella on tänä päivänä mitään väliä? Kaikilla tulee olla yhtäläinen oikeus elää itsensä näköistä elämää, ilman ulkoisia paineita normeihin istumisesta." 26-vuotias ammattiin opiskeleva mies, Kokkola.

Vastaajien mukaan naiset joutuvat todistelemaan osaamistaan, eikä aktiiviseen seksielämään suhtauduta tasapuolisesti. Pitää sheivata (kuten olemme tänä kesänä saaneet lukea), naisten e-urheilua aliarvioidaan. Naisen tulee olla hoivaava – ei äänekäs, vihainen tai kunnianhimoinen.

Mies taas ei kyselyn mukaan edelleenkään saisi näyttää tunteitaan, meikata tai pukeutua normeista poikkeavasti. Miehiltä ei kysytä, haluavatko he lapsia ja erotilanteissa miesten oikeus lapsiinsa koetaan edelleen huonoksi. Kasvisruokavaliolla oleva mies on "hippi". Siviilipalvelus voi vastaajien mukaan sulkea ovia tulevaisuudessa.

Trans-ihmisiltäkin odotetaan tietynlaista käyttäytymistä, tulee olla "tarpeeksi trans". Androgyynin tulee näyttää androgyyniltä, jotta heidät voidaan yhteiskunnassa sellaisina nähdä.

Moni vastaaja on myös sitä mieltä, että keskustelu sukupuolten moninaisuudesta on turhaa.

Jutussa ei määritelty, onko kyse biologisesta vai sosiaalisesta sukupuolesta (= sukupuoliroolit). Näinkö kuitenkaan oltaisiin kokonaan luopumassa biosukupuolesta, aika erikoinen väite? Positiivista silti, että monet vastaajat kokivat ettei sukupuoli rajoita heidän mahdollisuuksiaan.